Chleb orkiszowy razowy - cd. chlebow kamiennych

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
A we Wloszech Madzi kolezanka, zwana Befana, ma nawet swieto: 6 stycznia.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Jesli blizniaczka, calkiem do Ciebie niepodobna. Mam taka jedna na miotelce / przy okazji moge zrobic foto i wstawic / i wyglada zupelnie inaczej niz Ty / no chyba, ze zdjecia wstawiasz nie swoje; byla nawet dyskusja, ze za bardzo przypominasz jakas francuska aktorke /.

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Kurka, ciekawe kiedy męża znowu do Portugalii zaniesie, co by mi taki kamień zakupił?
Chyba, że gdzieś bliżej można?
Monika, u Was jest?
Żebym ja wiedziała, że to tak można kupic normalnie to bym go dawno molestowała. O ten kamien znaczy :mrgreen:
Bo dopiero co był we Włoszech.
Agusia, a drogi taki kamyczek?

pozdrawiam

ewa

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Nie masz w poblizu kogos, kto sprzedaja wloskie piece? Takie duze chlebowe do domow czy ogrodow / bo i takie sa /. Mozna spytac.

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Kurka, ciekawe kiedy męża znowu do Portugalii zaniesie, co by mi taki kamień zakupił?
Chyba, że gdzieś bliżej można?
Monika, u Was jest?
Żebym ja wiedziała, że to tak można kupic normalnie to bym go dawno molestowała. O ten kamien znaczy :mrgreen:
Bo dopiero co był we Włoszech.
Agusia, a drogi taki kamyczek?
ewa
Eposko, ja u siebie to cudem znalazlam. To chyba Włochy właśnie są krainą tych kamieni.U mnie to w sklepie na najniszej półce w kącie takie zakurzone dwa stały. :wink:
Na wyprzedaży zestaw:kamień po pizzy z metalową podstawką do stawiania na stół, łopatą i takim radełkiem do krojenia pizzy , kosztował ok. 30-35 euro.

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Jest Ewo, jest. Kiedys juz sprawdzalam w necie. Bajaderka mi na niego smaka narobila. Kosztuje coscik ok. 30€. Plus koszty wysylki oczywista :mrgreen: Zreszta ta firma Neff, ktorej kamien posiada Magda, to zdaje sie niemniecka firma. W sklepie, nawet w kacie na zakurzonej polce :mrgreen:, na mojej prowincji, to nie widzialam, ale ja tutaj nie moge kawy Lavazza Oro nigdzie kupic , to co mowic o takim wynalazku jak kamien do pieczenia chleba.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Wlochy to sa dlugie i cienkie. Ja w moich okolicach nic takiego nie widzialam. Gdybym jednak miala kupic za 30 euro, to dodam 40 i kupie Ferrari / oczywiscie do pieczenia pizzy /. Chleba tam nie upieke / chyba jest za niski ten piecyk /, ale pizza tak sie zachwycaja, ze az zal czytac. W tym piecyku jest wlasnie taka plyta.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Plyty takie sprzedaje takze firma Franke, a ta w Polsce jest chyba znana / nie wiem, czy sprzedaje plyty /.

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Dzięki Moniko za odpowiedź. Jak się będzie męzostwo wybierało via Dojcze to go ładnie poproszę
Trochę się zdziwi chłopina, jak na pytanie co Ci przywieźc powiem: kamień.
'

Jak to leciało w Misiu?
A to jest święty kamień z Jeleniej Góry.
Z Jeleniej? Chyba z Jasnej?

:mrgreen:

pozdrawiam

ewa

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Żeby Magda nie narzekała, że jej chlebów nie pieczemy, oto dowód rzeczowy ( ja przepis trochę po swojemu zmodyfikowałam, ale chleb jest nadal orkiszowy
icon_smile.gif
):

chleborkiszowy7ax.jpg

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Ja jeszcze w sprawie kamienia
icon_smile.gif
Moj tez przyszedl z taka drewniana lopata, ale jej nie uzywam bo znalazlam lepszy sposob, pisalam juz chyba o tym - male buleczki czy male chlebki mozna przeniesc reka bez obawy, ze opadna. A chleby, zczegolnie takie, ktore boje sie, ze opadna to ukladam od razu na pergaminie i razem z nim zsuwam na kamien.
Aha, moj tez jest porowaty - zdjecia nie pokaze bo juz jest poplamiony i brzydki :mrgreen:

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Agusiu, normalnie ladniejszy niz ze sklepu!
A jak go zmodyfikowalas?
Cieszę się, że się spodobał Moniko !

Ja go piekłam ze 2 tygodnie temu. Pamiętam,że dałam jogurt zamiast sera, bo go nie miałam i mąkę orkiszową wymieszałam ze zwykłą pszenną i pszenną razową ( ze skąpstwa , bo tu 500g prawie 3 euro kosztuje ZGROZA :!: i jeszcze dostać trudno). Więcej grzechów nie pamiętam.. :wink:

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Agusia, a czy ja narzekam? :shock: I czy to mój przepis, ten orkisz, skoro on z Niemiec przyszedł z tym kamieniem? :shock: No sama widzisz... :roll:
Ale on dobry jest ten chlebek! :mrgreen:

A mój kamień a właściwie nie kamień tylko "gliniak" nie jest wcale porowaty, bo jest jakąś glazurą pociągnięty. I też jakieś ciemne plamki na nim zostają po myciu, ale jak lepiej poszorować gąbką, to zeszły.
No i ja już wcale nie jestem pewna, że Włochy są najlepszym miejscem na szukanie tych kamieni, skoro oni tu sprzedają sprowadzane z Niemiec. Jakby już tu gliny - tfu! - mało było... :dump: :mrgreen:

MzM

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Moj tez przyszedl z taka drewniana lopata, ale jej nie uzywam bo znalazlam lepszy sposob, pisalam juz chyba o tym - male buleczki czy male chlebki mozna przeniesc reka bez obawy, ze opadna. A chleby, zczegolnie takie, ktore boje sie, ze opadna to ukladam od razu na pergaminie i razem z nim zsuwam na kamien.
Bajaderko tzn. niesiesz chleb z blatu do piekarnika tylko na pergaminie :
Ja tez na pergaminie przenosze, ale kładę pergamin na tej drewnianej lopacie. Mimo wszystko chleb opada przy zsuwaniu na kamień. Dotąd najlepszym sposobem okazał sie durszlak :mrgreen: , który udaje twój koszyk do chleba.
icon_smile.gif

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Robie tak jak Ty, Agusiu - po prostu zsuwam z pergaminem z drewnianej deski. Przystawiam ja do kamienia i ciagne delikatnie pergamin, tak, ze chleb nie ma mozliwosci opasc.
A durszlak to swietny pomysl
icon_smile.gif
Chociaz tez delikatne chleby czasami lekko siada przy tej metodzie
icon_sad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy