IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Risotta rózne
marghe
post 14 Jan 2005, 10:23
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



do zrobienia risotta niezbędne są:

ryż dobrej jakości (polecam włoska firmę Gallo, ale niekoniecznie)
cebula
wino białe
rosół (warzywny do warzywnych, mięsny do serowych itp., rybny do rybnych)
masło (jeśli risotto będzie mięsne, serowe.. itp.) lub oliwa (jeśli risotto będzie wegetariańskie)
parmezan

Co do dodatków to radze puścić wodze fantazji, ale ja należę do szkoły która twierdzi "Co za dużo to niezdrowo".

Do roboty:
przygotować rosół/ wywar, postawić na gazie, bo musi być gorący
cebulę poszatkować, wrzucić na głęboką dużą patelnię, zeszklić lekko na maśle/ oliwie, dodać ryż, podsmażyć go przez chwilkę (2 minutki - cebula nie może zbrązowieć!), następnie podlać szklanką białego wina, pozwolić odparować. Teraz zaczyna się zabawa - należy co chwilka podlewać ryż rosołem, po chochelce, odparowywać i od czasu do czasu mieszać. Cała zabawa powinna trwać około 20 minut.. ryż nie może być rozgotowany!
W tak zwanym międzyczasie można zacząć dodawać inne składniki, ja Np. polecam ser typu Rokpol (.. a najlepiej Gorgonzola... dodajemy pod sam koniec, pokruszony w kawałeczki), albo leciutko obsmażone pieczarki... albo obgotowane szparagi
Doprawiamy.
W ostatniej chwili dodajemy do risotto odrobinę masła, mieszamy i posypujemy tartym parmezanem. Mieszamy ponownie i podajemy.

Ja Np. bardzo lubię
z krewetkami
z melonem
cytrynowe
z serem Taleggio (można kupić w PL) i gruszkami
itp
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 5 May 2005, 15:01
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Marghe, a sól, sól mam dodać, bo właśnie ryż wypił wino, co mam dalej robić, solić, pieprzyć?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 5 May 2005, 15:17
Post #3


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.016
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



CYTAT(kasha)
Marghe, a sól, sól mam dodać, bo właśnie ryż wypił wino, co mam dalej robić, solić, pieprzyć?


ja nie Marghe ale chyba trzeba uważać z solą bo jest w rosołku..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 5 May 2005, 15:32
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(margolcia)
CYTAT(kasha)
Marghe, a sól, sól mam dodać, bo właśnie ryż wypił wino, co mam dalej robić, solić, pieprzyć?


ja nie Marghe ale chyba trzeba uważać z solą bo jest w rosołku..


Jednak przysoliłam, rosół mało słony mam

Dziękuję Margolciu icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 5 May 2005, 17:27
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Już zjedzone zrobiłam z gotowanym kurczakiem, duszoną marchewką i rozpacianym brokułkiem. Pycha
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 6 May 2005, 10:31
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



icon_smile.gif
ja solę.. uwazam tylko jesli uzywam bardzo słonych skłądników (np. ser plesniowy)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 6 May 2005, 10:35
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(marghe)
icon_smile.gif  
ja solę.. uwazam tylko jesli uzywam bardzo słonych skłądników (np. ser plesniowy)


To nichaj Łona w przepis wciepnie, że solić trza
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 6 May 2005, 10:52
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



Kasha.. a doprawiamy to niby co znaczy?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 6 May 2005, 11:17
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(marghe)
Kasha.. a doprawiamy to niby co znaczy?  :wink:


Łoooooj!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 6 May 2005, 12:51
Post #10


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



Jeszcze
z cukinia
z lebkami szparagowymi
z grzybami
z truflami / moga byc ze sloiczkow podobne do pesto /...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 16 May 2005, 16:42
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Właśnie wcinam risotto z prawdziwymi maślakami
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bazylka
post 20 May 2005, 19:35
Post #12


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 910
Dołączył: 24-September 04
Skąd: Wrocław-ND
Użytkownik nr: 96



Ja zacznę od cytrynowego, maślaki suszone czy mrożone?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 20 May 2005, 21:17
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(Bazylka)
Ja zacznę od cytrynowego, maślaki suszone czy mrożone?


Nieee w zalewie lekuchno słonej zasłoikowane były
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 8 Jul 2006, 19:02
Post #14


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Moje pierwsze w życiu risotto. O rety, jakie to smaczne!
Doprawiłam cytryną, a z dodatków wrzuciłam cukinię i świeżą bazylię (ta już do gotowego risotta). No i przytargane ze źródeł parmignano.
Pyyyyycha!

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 10 Jul 2006, 07:21
Post #15


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Marghe, piszesz, że do risotto mozna wrzucić praktycznie wszystko...
Myślisz, ze avocado też by się sprawdziło?
Mam dzisiaj ochotę na powtórkę, a avocado lubię tak bardzo jak cukinię...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 11 Jul 2006, 20:28
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



ja to najbardziej kocham ze szparagami, robię identycznie jak Tatter. A nie, jeszcze bardziej lubię na piwie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hiena
post 23 Oct 2006, 10:08
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.646
Dołączył: 6-May 05
Skąd: znikąd
Użytkownik nr: 506



Mam wielką ochotę na risotto tylko wina nie mam.
Można zastąpić czyms czy po prostu je pominąć?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 23 Oct 2006, 11:25
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



skoro nie masz to pomiń..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lirene
post 29 Oct 2006, 11:01
Post #19


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 258
Dołączył: 20-October 05
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 864



CYTAT(Malgosimi @ 11 Jul 2006, 22:28 ) *
ja to najbardziej kocham ze szparagami, robię identycznie jak Tatter. A nie, jeszcze bardziej lubię na piwie.

Malgosimi a mogłabyś podać przepis na risotto na piwie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 29 Oct 2006, 18:31
Post #20


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Lirene, ten przepis już jest na forum: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...otto+alla+birra
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd May 2019 - 10:53