Risotta rózne

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
a dorzucenie tuńczyka z puszki to dobry pomysł? czy lepiej nieeksperymentować na pierwszy raz? mam wielką ochote na risotto i niechciałabym zrazić się za pierwszym razem..
dontknow.gif
denknach.gif
icon_question.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Teoretycznie mozna, choc nie jest to zgodne z teoria i zalezy co lubisz.
zanim sie ryz ugotuje z cukini pozostanie tylko sos.
Dlatego warzywa, grzyby czy miesa dodaje sie troche pozniej. Akurat na cukiniowe to chyba jest oddzielny przepis.

Jesli chodzi to, by nie brudzic dwoch rondli/patelni najpierw podsmaz cukinie, trzymaj na boku w miseczce czy na talerzu i dodaj 5-10min przed koncem.

Wino sprawia, ze potrawa jest bardziej wytrawna (wykwintna?). To jak brandy do terrine.
Zastapic mozna woda z cytryna. Albo pominac.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
bardzo prosze.
Kocham risotto.
Musze wklepac przepis dla leniwych czyli risotto z piekarnika
zahnlos.gif
 

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
wklep, wklep!
ja też bardzo je lubię , jednak do tej pory robiłam bez dodatków "smażonych", tylko z serem, z groszkiem
 
Wrz 23, 2007
184
0
0
Moja kochana mamcia pracuje we Włoszech i nauczyła mnie takiego risotto, które uwielbiam:

1 cukinia(pamietajcie im mniejsza tym lepsza bo takie duże są wyrośnięte i wogule lepiej kupić mniejszą)
1,5 szklanki ryżu
1 średniej wielkości cebula
1 kostka bulonu Knor z oliwą z oliwek i ziołami
oliwa z oliwek

wlewamy oliwe i musimy zeszklić cebule.Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostke cukinię i smażymy przez ok 5-8 minut.Natępnie dodajemy ryż i teraz musimy cały czas mieszać bo ryż łatwo przywiera.Gdy zaczenie przywierać dolej ok 2-3 łyżki (takie do nalwewania zupy)wczesniej przygotowanego bulionu(buloon naj epiej gorący) gdy wygotuje się bulion znowu dolać i powtarzać to do momentu aż ryż będzie miękki. to chyba tyle
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Moze o jakis włoski odpowiednk chodzi
icon_wink.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ale Anulka nie napisala, ze to klasyczny, tylko uwielbiany przez nia. Marghe tez pisala, ze moze byc kostka od biedy.
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Akulka @ 22 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=607413Chyba używają, skoro we Włoszech Knorr się sprzedaje
icon_mrgreen.gif
Ale klasyczny przepis z kostka bulionową to nie jest, fakt
icon_wink.gif
o to mi chodziło
icon_smile.gif

Knora to oni maja, owszem i inne "cuda" takoż

prawdziwe risotto powinno byc robione na dobrym wywarze / bulionie / rosole

kostka jest naprawdę od biedy, dużej biedy

kostka zmienia smak risotta, dominuje.
 
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
pyszne
icon_smile.gif

zrobiłam z tym co miałam w lodówce:
- pietruszka
- 2 plasterki sera żółtego
- kawałek gorgonzloli
- kawałek rokpola
- jeden mały rójkącik sera topionego
 

Załączniki

  • risotto2.jpg
    risotto2.jpg
    195.8 KB · Wyświetleń: 0

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Uwielbiam ryż, uwielbiam risotto
icon_smile.gif
A zakochałam się w szpinakowym z książeczki Pascala "Po prostu mi to ugotuj" (tej małej). Mniam!

Chyba jutro cytrynowe przetestuję, bo mnie zaintrygowało
icon_smile.gif