- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
do zrobienia risotta niezbędne są:
ryż dobrej jakości (polecam włoska firmę Gallo, ale niekoniecznie)
cebula
wino białe
rosół (warzywny do warzywnych, mięsny do serowych itp., rybny do rybnych)
masło (jeśli risotto będzie mięsne, serowe.. itp.) lub oliwa (jeśli risotto będzie wegetariańskie)
parmezan
Co do dodatków to radze puścić wodze fantazji, ale ja należę do szkoły która twierdzi "Co za dużo to niezdrowo".
Do roboty:
przygotować rosół/ wywar, postawić na gazie, bo musi być gorący
cebulę poszatkować, wrzucić na głęboką dużą patelnię, zeszklić lekko na maśle/ oliwie, dodać ryż, podsmażyć go przez chwilkę (2 minutki - cebula nie może zbrązowieć!), następnie podlać szklanką białego wina, pozwolić odparować. Teraz zaczyna się zabawa - należy co chwilka podlewać ryż rosołem, po chochelce, odparowywać i od czasu do czasu mieszać. Cała zabawa powinna trwać około 20 minut.. ryż nie może być rozgotowany!
W tak zwanym międzyczasie można zacząć dodawać inne składniki, ja Np. polecam ser typu Rokpol (.. a najlepiej Gorgonzola... dodajemy pod sam koniec, pokruszony w kawałeczki), albo leciutko obsmażone pieczarki... albo obgotowane szparagi
Doprawiamy.
W ostatniej chwili dodajemy do risotto odrobinę masła, mieszamy i posypujemy tartym parmezanem. Mieszamy ponownie i podajemy.
Ja Np. bardzo lubię
z krewetkami
z melonem
cytrynowe
z serem Taleggio (można kupić w PL) i gruszkami
itp
ryż dobrej jakości (polecam włoska firmę Gallo, ale niekoniecznie)
cebula
wino białe
rosół (warzywny do warzywnych, mięsny do serowych itp., rybny do rybnych)
masło (jeśli risotto będzie mięsne, serowe.. itp.) lub oliwa (jeśli risotto będzie wegetariańskie)
parmezan
Co do dodatków to radze puścić wodze fantazji, ale ja należę do szkoły która twierdzi "Co za dużo to niezdrowo".
Do roboty:
przygotować rosół/ wywar, postawić na gazie, bo musi być gorący
cebulę poszatkować, wrzucić na głęboką dużą patelnię, zeszklić lekko na maśle/ oliwie, dodać ryż, podsmażyć go przez chwilkę (2 minutki - cebula nie może zbrązowieć!), następnie podlać szklanką białego wina, pozwolić odparować. Teraz zaczyna się zabawa - należy co chwilka podlewać ryż rosołem, po chochelce, odparowywać i od czasu do czasu mieszać. Cała zabawa powinna trwać około 20 minut.. ryż nie może być rozgotowany!
W tak zwanym międzyczasie można zacząć dodawać inne składniki, ja Np. polecam ser typu Rokpol (.. a najlepiej Gorgonzola... dodajemy pod sam koniec, pokruszony w kawałeczki), albo leciutko obsmażone pieczarki... albo obgotowane szparagi
Doprawiamy.
W ostatniej chwili dodajemy do risotto odrobinę masła, mieszamy i posypujemy tartym parmezanem. Mieszamy ponownie i podajemy.
Ja Np. bardzo lubię
z krewetkami
z melonem
cytrynowe
z serem Taleggio (można kupić w PL) i gruszkami
itp
Ostatnią edycję dokonał moderator: