- Paź 28, 2008
- 4,240
- 0
- 0
Tort jest rewelacyjny i jest robiony w mojej rodzinie na wszystkie ważniejsze uroczystości rodzinne.
Biszkopt:
8 jaj
25 dag cukru pudru
25 dag maku
1 łyżka miodu
6 dag tartej bułki
olejek migdałowy
skórka otarta z cytryny
Mak sparzyć, zmielić. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Na masę wykładać warstwami: pianę, mak, tartą bułkę, miód, skórkę cytrynową, lekko wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec 40 min. w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku. Biszkopt ostudzić, przekroić na dwie części. Przełożyć kremem kawowym. Wierzch i boki pokryć kremem lub polukrować.
Masa kawowa:
4 żółtka
25 dag masła
20 dag cukru pudru
3 dag zmielonej kawy ziarnistej
Masło ubić. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, połączyć z masłem. Przyrządzić 1/8 l naparu z kawy. Do masy dodawać po parę kropel kawy ciągle mieszając.
Uwagi:
Biszkopt piekę w 180 st.
Żółtka z cukrem do masy kawowej można ubić na parze, jednak przed dodaniem masła masę należy dobrze wystudzić.
Krem niestety lubi się ważyć. Trzeba bardzo uważać i bardzo powoli dodawać kawę do masy żółtkowo-maślanej. Gdyby jednak się zważył, można go uratować dodając po kilka kropli spirytus.
Biszkopt:
8 jaj
25 dag cukru pudru
25 dag maku
1 łyżka miodu
6 dag tartej bułki
olejek migdałowy
skórka otarta z cytryny
Mak sparzyć, zmielić. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Na masę wykładać warstwami: pianę, mak, tartą bułkę, miód, skórkę cytrynową, lekko wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec 40 min. w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku. Biszkopt ostudzić, przekroić na dwie części. Przełożyć kremem kawowym. Wierzch i boki pokryć kremem lub polukrować.
Masa kawowa:
4 żółtka
25 dag masła
20 dag cukru pudru
3 dag zmielonej kawy ziarnistej
Masło ubić. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, połączyć z masłem. Przyrządzić 1/8 l naparu z kawy. Do masy dodawać po parę kropel kawy ciągle mieszając.
Uwagi:
Biszkopt piekę w 180 st.
Żółtka z cukrem do masy kawowej można ubić na parze, jednak przed dodaniem masła masę należy dobrze wystudzić.
Krem niestety lubi się ważyć. Trzeba bardzo uważać i bardzo powoli dodawać kawę do masy żółtkowo-maślanej. Gdyby jednak się zważył, można go uratować dodając po kilka kropli spirytus.