Tort makowy z masą kawową

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
AnnaH @ 22 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1065482terjon a gdybym upiekla go w prostokatnej formie to nie bylby za niski??
bardzo dziekuje ci za odp.
Tortownica o średnicy 26 cm ma pole powierzchni 530,66cm kwadratowych.No i teraz wszystko zależy jaka to forma prostokątna.Jak pomnożysz bok krótszy przez dłuższy , zobaczysz jaka powierzchnia Ci wyjdzie.Jeśli dużo większa od 530,66cm to będzie za niski.No inaczej nie potrafię wytłumaczyć.Wesołych Świąt.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
przepraszam, że się wtrącam, ale tutaj jest przelicznik forem do ciast, może rozwiąże wasze wątpliwości
icon_smile.gif
 

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Upiekłam właśnie ten biszkopt w 26 cm tortownicy. Wyszedł na tyle niski, że można go przekroić tylko na dwie części (ja niestety przekroiłam na trzy i wyszedł trochę plaskaty
icon_mrgreen.gif
)
 

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Doruśka @ 22 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1065632naprawdę aż 530 cm??
Tak Doruśka.Np.kwadrat o boku 10cm ma 100cm kw powierzchni.Jak nie dowierzasz matematyce to można sobie rozrysować na papierze w kratkę i policzyć na piechotę.
Vana nie wtrącasz się tylko dzielisz się informacją i sama odtąd będę korzystać z tego przelicznika.Miłych Świąt dziewczynki.
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
tejron:) ja niestety mam dyskalkulię
icon_smile.gif
i mam problemy z wyobrazaniem sobie różnych dziwnych rzeczy matematycznych
icon_smile.gif
jakbym zobaczyła to by mi łątwiej było, a tak to abstrakcja
icon_smile.gif
 

aune

Member
Paź 16, 2009
8
0
0
Zrobiłam tort, ale z inną masą, bo za kawowymi nie przepadam. ;) Krem z bitej śmietany i białej czekolady + wiśnie. Wyszedł przepyszny, bardzo dziękuję za przepis na ten biszkopt! Jest super puszysty, delikatnie wilgotny i zupełnie bezproblemowy w przygotowaniu.
Dołączam zdjęcia:
makowytort1.jpg

makowytort2.jpg


lee_lee @ 1 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1055896czy mozna sie poratowac kupnym mielonym i pozniej go jakos przelac wrzatkiem?
zwinker.gif
nie mam zbyt duzej wprawy z makiem, a wolalbym nic nie sknocic na poczatku.
Ja skorzystałam właśnie z takiego suchego mielonego maku. Zalałam go wieczorem wrzątkiem - ale nie dużo, tylko tyle żeby cały mak był wilgotny, ale jeszcze nie pływał w tej wodzie. ;) Następnego dnia (czyli dziś ;)) rano upiekłam biszkopt i wyszedł, zero zakalca czy innych problemów, więc możesz śmiało 'poratować się' takim makiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Upieklam, wyszedł boski. Na gotowym maku mielonym, przyznaje bez bicia, ze nie sparzylam go wcale, ale nasaczylam biszkopt likierem kawowym
Tak wyglądał
 

Załączniki

  • image.jpg
    image.jpg
    259.9 KB · Wyświetleń: 1

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,720
2,545
113
Podciągam do góry, bo będę go robić w tym tygodniu, a i święta się zbliżają, może ktoś też nabierze ochoty
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Przepiękny tort.
I moje filizaneczki
icon_biggrin.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,720
2,545
113
Tort makowy, pyszny, mokry i pachnący
lecker.gif
zdecydowanie wchodzi na stałe w domowy repertuar ciast.

Moi dziękuję za przepis
bussi.gif


tort_makowy.JPG
 

Załączniki

  • tort_makowy.JPG
    tort_makowy.JPG
    104 KB · Wyświetleń: 4
Mar 2, 2013
24
0
0
PICT0179.JPGA o to i mój. Nie wiem tylko dlaczego ale zawsze jak robię masę krem +masło to mi się warzy. Ta z kawą też poległa ale smakowała
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • PICT0179.JPG
    PICT0179.JPG
    2.4 MB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Nie, nie wchodze więcej na ten wątek, jest niebezpieczny
icon_biggrin.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
jeszcze mam trochę maku
może by tak na próbę w maleńkiej tortownicy zrobić
icon_lol.gif


Samanto
fiesgrins.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0