IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Ciasto z rabarbarem i posypką kokosową
Krystyna9
post 21 May 2011, 19:40
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.933
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258






Składniki:


* 250 g margaryny
* 3 łyżki wody
* ¾ - 1 szklanki cukru

* 2 szklanki mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 jajka
* Szczypta soli

* 6 lasek rabarbaru
* 1 opakowanie galaretki malinowej (można zamienić na inny smak, byle w czerwonym kolorze była)

* 100 g wiórek kokosowych
* 4 łyżki cukru
* 2 łyżki masła

Wykonanie:

Margarynę, cukier i wodę podgrzewać w rondelku, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do przestudzenia.
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki ok. 3cm. Włożyć do miski i zasypać galaretką. Wymieszać, aby galaretka obtoczyła wszystkie kawałki.
Z wiórek, cukru i masła zrobić kruszonkę, mieszając wszystko palcami.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wlać przestudzoną margarynę i wbić jajka. Szybko wyrobić mikserem. Przelać do tortownicy ok. 28cm. Na wierzch ułożyć kawałki rabarbaru obtoczonego galaretką. Na rabarbar posypać wiórki kokosowe.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut.
Gdyby posypka kokosowa zbyt szybko się rumieniła, to na wierch należy ułożyć folię aluminiową.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 22 May 2011, 11:18
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



akurat wczoraj kupiłam rabarbar z myślą o jakimś cieście-wypróbowałam Twój;
Ciasto wyszło mi zakalcowate trochę, ale całość b. dobra w smaku.
Na pewno będę wykorzystywać sposób owoce+galaretka ( u mnie w tym cieście truskawkowa) do innych ciast, no i kruszonka kokosowa jest super:

Załączony plik  z_rabarbarem_i_kokosem_003.jpg ( 36.79K ) Suma pobrań: 0


Załączony plik  z_rabarbarem_i_kokosem_002.jpg ( 29.79K ) Suma pobrań: 0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 22 May 2011, 11:47
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.933
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Beata, zastanawiam się nad tą zakalcowatością gruebel_2.gif U mnie było sporo tego rabarbaru a ciasto wyszło super puszyste (co widać i na zdjęciu). Ani trochę się do niego nie przykładałam bo nie miałam sił i zdrowia aby się przejmować plackiem (godzinę po upieczeniu wylądowałam już na pogotowiu). Byle jak wymerdałam i to wszystko.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 22 May 2011, 13:29
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



bo Tobie zawsze wychodzi puszyście a mnie lubią zakalce icon_wink.gif ale połączenie rabarbaru i maślano kokosowej skorupki jest znakomite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Xavierka
post 18 Jun 2011, 09:50
Post #5


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 137
Dołączył: 13-July 09
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 16.619



Mówicie, że zakalcowate.... gruebel_2.gif

Myślę że przyczyną tego może być za mała ilość jajek, zazwyczaj jak robię ciasta to kieruję się proporcją:

2 szk mąki, 4-5 jaj i 1 margaryna i po zakalcu nie ma śladu.

Zaraz będę piekła to ciasto z 4 jajkami i powiem jak wyszło. Na razie idę na zakupy po rabarbarek.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 18 Jun 2011, 12:28
Post #6


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.933
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Uważam, że te 2 jajka naprawdę wystarczają do tego ciasta. U mnie ciasto było bardzo puszyste a nie zakalcowate. Zwiększając liczbę do 4, ciasto może wyjść zbyt rzadkie i rabarbar może wpaść do środka
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Xavierka
post 18 Jun 2011, 16:34
Post #7


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 137
Dołączył: 13-July 09
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 16.619



CYTAT(Krystyna9 @ 18 Jun 2011, 13:28 ) *
Uważam, że te 2 jajka naprawdę wystarczają do tego ciasta. U mnie ciasto było bardzo puszyste a nie zakalcowate. Zwiększając liczbę do 4, ciasto może wyjść zbyt rzadkie i rabarbar może wpaść do środka


A więc........po tym komentarzu, serce zaczęło mi łomotać, że wszytkie owoce po 4 jajkach pójdą na dno. Trochę poszły ale nie aż tak tragicznie, natomiast jest tu inny problem....ciasto wyszło lekko zakalcowate. icon_neutral.gif , (ale może to z powodu soku, który wydosał się z rabarbaru)

Ale ogólnie ciasto jest pyszne, rabarbar z galaretką genialny i koks mmmmm miód w gębie. Wielkie dzięki, za przepis.

PS. Galaretkę z braku czerownej dałam zieloną agrestową.

Załączony plik  P6170278.JPG ( 124.56K ) Suma pobrań: 1


Załączony plik  P6170279.JPG ( 120.22K ) Suma pobrań: 1

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 18 Jun 2011, 16:56
Post #8


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.933
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



wracam do tej ilości dodanych jajek. Ja, nie dość, że miałam dwa jajca to jeszcze do tego nie należały one do dużych a raczej do mniejszych. Rabarbar był cały tuż pod kruszonką kokosową i ani jeden kawałek nie wpadł do ciasta. Samo ciasto było puszyste niczym biszkoptowe. W trakcie pieczenia musiałam przykryć wierzch folią, bo wiórki za bardzo się zrumieniły a ciasto nie było jeszcze upieczone
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Xavierka
post 18 Jun 2011, 20:36
Post #9


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 137
Dołączył: 13-July 09
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 16.619



CYTAT(Krystyna9 @ 18 Jun 2011, 17:56 ) *
wracam do tej ilości dodanych jajek. Ja, nie dość, że miałam dwa jajca to jeszcze do tego nie należały one do dużych a raczej do mniejszych. Rabarbar był cały tuż pod kruszonką kokosową i ani jeden kawałek nie wpadł do ciasta. Samo ciasto było puszyste niczym biszkoptowe. W trakcie pieczenia musiałam przykryć wierzch folią, bo wiórki za bardzo się zrumieniły a ciasto nie było jeszcze upieczone


Nie przejmuj się tak jajkami Krysiu, ciasto i tak jest pyszne jak wszystkie Twoje wypieki. bussi.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Xavierka
post 25 Apr 2014, 19:34
Post #10


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 137
Dołączył: 13-July 09
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 16.619



Sezon rabarbarowy rozpoczęty, a o tym wspaniałym cieście ani widu, ani słychu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sabuto
post 26 Apr 2014, 17:30
Post #11


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.305
Dołączył: 23-March 12
Skąd: Bieszczady
Użytkownik nr: 37.751



Zrobiłam i jestem bardzo zadowolona lecker.gif jedyna zmiana to dodałam 4jajka. Następnym razem dam więcej rabarbaru, bo miałam 6 lasek ,ale były bardzo króciutkie icon_mrgreen.gif

Załączony plik  Z_rabarbarem.JPG ( 43.31K ) Suma pobrań: 0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 26 Apr 2014, 19:46
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Patrzę na ten przepis od 2 dni i się czaję obawiając tego zakalca. Czy słusznie ?
Czemu dałaś więcej jajek ? z obawy, czy ciasto wymagało ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sabuto
post 26 Apr 2014, 19:56
Post #13


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.305
Dołączył: 23-March 12
Skąd: Bieszczady
Użytkownik nr: 37.751



Wydawało mi się ,że dwa jajka to za mało. Ciasto wyszło w sam raz z gestoscia ,rabarbar się nie utopił i wcale nie ma zakalca,jest puszyste.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 27 Apr 2014, 16:41
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Zrobiłam. Dwa jajka, zero zakalca. icon_biggrin.gif
Wg nas, trochę mało słodkie. Ale przyznaję, że mój rabarbar dość kwaśny. Na pewno do powtórek, jako szybkie, wiosenne ciasto. W sam raz na wypad za miasto.
Zdjęcie nieco później.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ilonaaa
post 28 Apr 2014, 16:56
Post #15


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 144
Dołączył: 1-October 07
Skąd: Bochum
Użytkownik nr: 5.599



Upiekłam wczoraj... dzisiaj już prawie nic nie zostało icon_rolleyes.gif Pyszne połączenie wiórek i rabarbaru lecker.gif Też robiłam z 2 jajek i żadnego zakalca daumen.gif napewno powtórzę jeszcze nie raz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Carmel
post 10 May 2014, 17:52
Post #16


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.346
Dołączył: 3-February 05
Skąd: Gdańsk
Użytkownik nr: 286



Załączony plik  IMG_9292.JPG ( 465.72K ) Suma pobrań: 0


dobre
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 10 May 2014, 22:26
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 18.793
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Też je dziś upiekłam, nawet miksera nie użyłam. Samo ciasto jest ciekawe, trochę jak ucierane, ale jednak inne. Z tym rabarbarem i posypką tworzy pyszną całość. lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 26th May 2019 - 16:22