Ciasto z rabarbarem i posypką kokosową

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,613
805
113
P5031137.JPG



Składniki:


* 250 g margaryny
* 3 łyżki wody
* ¾ - 1 szklanki cukru

* 2 szklanki mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 jajka
* Szczypta soli

* 6 lasek rabarbaru
* 1 opakowanie galaretki malinowej (można zamienić na inny smak, byle w czerwonym kolorze była)

* 100 g wiórek kokosowych
* 4 łyżki cukru
* 2 łyżki masła

Wykonanie:

Margarynę, cukier i wodę podgrzewać w rondelku, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do przestudzenia.
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki ok. 3cm. Włożyć do miski i zasypać galaretką. Wymieszać, aby galaretka obtoczyła wszystkie kawałki.
Z wiórek, cukru i masła zrobić kruszonkę, mieszając wszystko palcami.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wlać przestudzoną margarynę i wbić jajka. Szybko wyrobić mikserem. Przelać do tortownicy ok. 28cm. Na wierzch ułożyć kawałki rabarbaru obtoczonego galaretką. Na rabarbar posypać wiórki kokosowe.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut.
Gdyby posypka kokosowa zbyt szybko się rumieniła, to na wierch należy ułożyć folię aluminiową.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
akurat wczoraj kupiłam rabarbar z myślą o jakimś cieście-wypróbowałam Twój;
Ciasto wyszło mi zakalcowate trochę, ale całość b. dobra w smaku.
Na pewno będę wykorzystywać sposób owoce+galaretka ( u mnie w tym cieście truskawkowa) do innych ciast, no i kruszonka kokosowa jest super:

z_rabarbarem_i_kokosem_003.jpg

z_rabarbarem_i_kokosem_002.jpg
 

Załączniki

  • z_rabarbarem_i_kokosem_003.jpg
    z_rabarbarem_i_kokosem_003.jpg
    36.8 KB · Wyświetleń: 2
  • z_rabarbarem_i_kokosem_002.jpg
    z_rabarbarem_i_kokosem_002.jpg
    29.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,613
805
113
Beata, zastanawiam się nad tą zakalcowatością
gruebel_2.gif
U mnie było sporo tego rabarbaru a ciasto wyszło super puszyste (co widać i na zdjęciu). Ani trochę się do niego nie przykładałam bo nie miałam sił i zdrowia aby się przejmować plackiem (godzinę po upieczeniu wylądowałam już na pogotowiu). Byle jak wymerdałam i to wszystko.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
bo Tobie zawsze wychodzi puszyście a mnie lubią zakalce
icon_wink.gif
ale połączenie rabarbaru i maślano kokosowej skorupki jest znakomite.
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Mówicie, że zakalcowate....
gruebel_2.gif


Myślę że przyczyną tego może być za mała ilość jajek, zazwyczaj jak robię ciasta to kieruję się proporcją:

2 szk mąki, 4-5 jaj i 1 margaryna i po zakalcu nie ma śladu.

Zaraz będę piekła to ciasto z 4 jajkami i powiem jak wyszło. Na razie idę na zakupy po rabarbarek.
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,613
805
113
Uważam, że te 2 jajka naprawdę wystarczają do tego ciasta. U mnie ciasto było bardzo puszyste a nie zakalcowate. Zwiększając liczbę do 4, ciasto może wyjść zbyt rzadkie i rabarbar może wpaść do środka
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Krystyna9 @ 18 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1141737Uważam, że te 2 jajka naprawdę wystarczają do tego ciasta. U mnie ciasto było bardzo puszyste a nie zakalcowate. Zwiększając liczbę do 4, ciasto może wyjść zbyt rzadkie i rabarbar może wpaść do środka
A więc........po tym komentarzu, serce zaczęło mi łomotać, że wszytkie owoce po 4 jajkach pójdą na dno. Trochę poszły ale nie aż tak tragicznie, natomiast jest tu inny problem....ciasto wyszło lekko zakalcowate.
icon_neutral.gif
, (ale może to z powodu soku, który wydosał się z rabarbaru)

Ale ogólnie ciasto jest pyszne, rabarbar z galaretką genialny i koks mmmmm miód w gębie. Wielkie dzięki, za przepis.

PS. Galaretkę z braku czerownej dałam zieloną agrestową.

P6170278.JPG

P6170279.JPG
 

Załączniki

  • P6170278.JPG
    P6170278.JPG
    124.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P6170279.JPG
    P6170279.JPG
    120.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,613
805
113
wracam do tej ilości dodanych jajek. Ja, nie dość, że miałam dwa jajca to jeszcze do tego nie należały one do dużych a raczej do mniejszych. Rabarbar był cały tuż pod kruszonką kokosową i ani jeden kawałek nie wpadł do ciasta. Samo ciasto było puszyste niczym biszkoptowe. W trakcie pieczenia musiałam przykryć wierzch folią, bo wiórki za bardzo się zrumieniły a ciasto nie było jeszcze upieczone
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Krystyna9 @ 18 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1141786wracam do tej ilości dodanych jajek. Ja, nie dość, że miałam dwa jajca to jeszcze do tego nie należały one do dużych a raczej do mniejszych. Rabarbar był cały tuż pod kruszonką kokosową i ani jeden kawałek nie wpadł do ciasta. Samo ciasto było puszyste niczym biszkoptowe. W trakcie pieczenia musiałam przykryć wierzch folią, bo wiórki za bardzo się zrumieniły a ciasto nie było jeszcze upieczone
Nie przejmuj się tak jajkami Krysiu, ciasto i tak jest pyszne jak wszystkie Twoje wypieki.
bussi.gif
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Sezon rabarbarowy rozpoczęty, a o tym wspaniałym cieście ani widu, ani słychu.
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
0
Zrobiłam i jestem bardzo zadowolona
lecker.gif
jedyna zmiana to dodałam 4jajka. Następnym razem dam więcej rabarbaru, bo miałam 6 lasek ,ale były bardzo króciutkie
icon_mrgreen.gif


Z_rabarbarem.JPG
 

Załączniki

  • Z_rabarbarem.JPG
    Z_rabarbarem.JPG
    43.3 KB · Wyświetleń: 0

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Patrzę na ten przepis od 2 dni i się czaję obawiając tego zakalca. Czy słusznie ?
Czemu dałaś więcej jajek ? z obawy, czy ciasto wymagało ?
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
0
Wydawało mi się ,że dwa jajka to za mało. Ciasto wyszło w sam raz z gestoscia ,rabarbar się nie utopił i wcale nie ma zakalca,jest puszyste.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Zrobiłam. Dwa jajka, zero zakalca.
icon_biggrin.gif

Wg nas, trochę mało słodkie. Ale przyznaję, że mój rabarbar dość kwaśny. Na pewno do powtórek, jako szybkie, wiosenne ciasto. W sam raz na wypad za miasto.
Zdjęcie nieco później.
 

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
Upiekłam wczoraj... dzisiaj już prawie nic nie zostało
icon_rolleyes.gif
Pyszne połączenie wiórek i rabarbaru
lecker.gif
Też robiłam z 2 jajek i żadnego zakalca
daumen.gif
napewno powtórzę jeszcze nie raz
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,742
423
83
Też je dziś upiekłam, nawet miksera nie użyłam. Samo ciasto jest ciekawe, trochę jak ucierane, ale jednak inne. Z tym rabarbarem i posypką tworzy pyszną całość.
lecker.gif