- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Składniki:
* 250 g margaryny
* 3 łyżki wody
* ¾ - 1 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 jajka
* Szczypta soli
* 6 lasek rabarbaru
* 1 opakowanie galaretki malinowej (można zamienić na inny smak, byle w czerwonym kolorze była)
* 100 g wiórek kokosowych
* 4 łyżki cukru
* 2 łyżki masła
Wykonanie:
Margarynę, cukier i wodę podgrzewać w rondelku, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do przestudzenia.
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki ok. 3cm. Włożyć do miski i zasypać galaretką. Wymieszać, aby galaretka obtoczyła wszystkie kawałki.
Z wiórek, cukru i masła zrobić kruszonkę, mieszając wszystko palcami.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wlać przestudzoną margarynę i wbić jajka. Szybko wyrobić mikserem. Przelać do tortownicy ok. 28cm. Na wierzch ułożyć kawałki rabarbaru obtoczonego galaretką. Na rabarbar posypać wiórki kokosowe.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut.
Gdyby posypka kokosowa zbyt szybko się rumieniła, to na wierch należy ułożyć folię aluminiową.