Mazurek kajmakowy

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
1/2 litra mleka tłustego lub śmietany i 1/2 kg cukru gotować na niedużym ogniu
min.45 minut(może to trwać znacznie dłużej-nawet do 3 godzin).Mieszać często ale ostrożnie bo lubi wykipieć.kiedy kropla
spuszczona na zimny talerzyk będzie wypukła nierozlewająca się,a kolor będzie
lekko brązowy zestawić z ognia i dodać 10 dkg masła oraz 1 cukier
waniliowy.Utrzeć dokładnie ale krótko i wylać na spód z kruchego ciasta.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
To wszystko ?!?!
A to kruche dowolne, tak ? Moze byc takie tartowe ?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
To wszystko tyle że gotowanie może trwać znacznie dłużej(zaraz to poprawię w przepisie),czasem trwa to nawet 3 godziny niestety.A ciasto może być jak najbardziej takie tartowe.
 

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Dziuniu, a te proporcje to na 1 mazurek? Planuję upiec w foremce tartowej albo tortownicy 25 cm to wystarczy czy powinnam zwiększyć proporcje?