Mazurek kajmakowy

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
1/2 litra mleka tłustego lub śmietany i 1/2 kg cukru gotować na niedużym ogniu
min.45 minut(może to trwać znacznie dłużej-nawet do 3 godzin).Mieszać często ale ostrożnie bo lubi wykipieć.kiedy kropla
spuszczona na zimny talerzyk będzie wypukła nierozlewająca się,a kolor będzie
lekko brązowy zestawić z ognia i dodać 10 dkg masła oraz 1 cukier
waniliowy.Utrzeć dokładnie ale krótko i wylać na spód z kruchego ciasta.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
To wszystko tyle że gotowanie może trwać znacznie dłużej(zaraz to poprawię w przepisie),czasem trwa to nawet 3 godziny niestety.A ciasto może być jak najbardziej takie tartowe.
 

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Dziuniu, a te proporcje to na 1 mazurek? Planuję upiec w foremce tartowej albo tortownicy 25 cm to wystarczy czy powinnam zwiększyć proporcje?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy