- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
Babka drożdżowa z szynką i z żółtym serem.
250 g mąki, 40 g drożdży, 4 duże - lub 5 mniejszych jajek, 250 g szynki konserwowej lub kto może – parmeńskiej, (w żadnym wypadku wędzonej) 150 g żółtego sera (ementaler lub gouda), pół szklanki białego wytrawnego wina, pół szklanki oliwy z oliwek.
Ser zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić najpierw na grube plastry (3 – 4 mm) i kolejno w kostkę wielkości małego groszku. Oba składniki wymieszać ze sobą.
Wino podgrzać lekko (nie więcej jak do 30 stopni), pokruszyć i rozpuścić w nim drożdże.
Nie trzeba czekać aż wyrosną!!! Do miski wsypać mąkę, wlać wino z drożdżami. Przepłukać szklankę po winie oliwą i wlać do mąki. Dodać całe jajka i wszystko energicznie wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Dodać szynkę z serem i bardzo dokładnie wymieszać.
Do pieczenia służy powlekana (czarna!) forma do babek z „kominkiem”.
UWAGA! Formy nie należy smarować tłuszczem, ani wysypywać tartą bułką czy mąką!
Ciasto przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i postawić na stołeczku w pobliżu piekarnika.
Dopiero teraz nastawić piec na 200 stopni. Po 20 minutach piec powinien być odpowiednio gorący, a i ciasto wyrośnie dostatecznie.
Piec 60 – 75 minut, sprawdzając wilgotność długim patyczkiem.
250 g mąki, 40 g drożdży, 4 duże - lub 5 mniejszych jajek, 250 g szynki konserwowej lub kto może – parmeńskiej, (w żadnym wypadku wędzonej) 150 g żółtego sera (ementaler lub gouda), pół szklanki białego wytrawnego wina, pół szklanki oliwy z oliwek.
Ser zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić najpierw na grube plastry (3 – 4 mm) i kolejno w kostkę wielkości małego groszku. Oba składniki wymieszać ze sobą.
Wino podgrzać lekko (nie więcej jak do 30 stopni), pokruszyć i rozpuścić w nim drożdże.
Nie trzeba czekać aż wyrosną!!! Do miski wsypać mąkę, wlać wino z drożdżami. Przepłukać szklankę po winie oliwą i wlać do mąki. Dodać całe jajka i wszystko energicznie wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Dodać szynkę z serem i bardzo dokładnie wymieszać.
Do pieczenia służy powlekana (czarna!) forma do babek z „kominkiem”.
UWAGA! Formy nie należy smarować tłuszczem, ani wysypywać tartą bułką czy mąką!
Ciasto przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i postawić na stołeczku w pobliżu piekarnika.
Dopiero teraz nastawić piec na 200 stopni. Po 20 minutach piec powinien być odpowiednio gorący, a i ciasto wyrośnie dostatecznie.
Piec 60 – 75 minut, sprawdzając wilgotność długim patyczkiem.