Puchatkowa babka drożdżowa z szynką i z żółtym serem.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja wolę na zimno, stanowczo

i również dodalam suszońce

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
kurcze, zapomnialam napisac, ze ja dałam czubatą łyżeczkę soli i nie było to za dużo

może u Pucha to neidopatrzenie

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
No dobra, a teraz tak na poważnie 8) Czy tą babkę da się zjeść bez obrzydzenia, no wiecie to w końcu przepis Pucha, a Łun zawsze coś przefajnuje!? :lol: :mrgreen: :dump:

Mam 2 foremeczki babkowe silikonowe i babki marmurkowe Anusiaczka nie chciały ich opuścić po dobroci i się rozpadły na 3 kawałki, a część ciasta się do nich przykleiła, więc zwracam się z zapytaniem:
trza czekać aż ostygną i je wyciągać czy zaraz po upieczeniu kazać im wychodzić?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kasha, jesli normalna babka ci sie przykleja to nei ryzykuj i wysmaruj (wide moj watek historia pewnej foremki)

z zenkera mi wyskakuja od razu (i ja od razu wyjmuje bo nie chce zaparzyc ciasta) ale z ikeowskich nie chcialy, ani od razu, ani potem

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dziękuję, ale jeszcze proszę odpowiedzcie czy to coś Puchowe da się zjeść?
Teraz mam fazę na wypróbowywanie przepisów babkowych :dump: a nie chcę tego upiec i wyciepnąć psom sąsiadki
icon_smile.gif

Dobrze, że Puchu w ten wątek nie patrzy

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kasha pyszne jest! Bardzo normelne (no ale bylo w pytaniu na sniadanie, wiec Puchacz musial sobie odpuscic kawior z czekolada i serem plesniowym na skarmelizowanym lisciu bananowcu w glazurce z wina musującego i syropu klonowego) ;) ;) ;) :mrgreen: (puchu, wiesz ze AJ LOV JU!)

nie no, niepotrzebnie żartuję! PYCHA PYCHA PYCHA!!!

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Czy tą babkę da się zjeść bez obrzydzenia, no wiecie to w końcu przepis Pucha, a Łun zawsze coś przefajnuje!?
Moje Gotowanie Numer Specjalny Nr 2/2005
Najlepsze dania z warzywami

Keks z papryką i szynką
1 1/2 szkl mąki
opakowanie suszonych drożdzy
1/2 szkl białego wytrawnego wina
1/2 szkl oleju
2 strąki czerwonej papryki
10 dag szynki
4 jajka
10 dag startego żółtego sera
10 dag pestek słonecznika
po szczycie suszonego tymianku, majeranku i soli

.....

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Aaaa, to dzięki Malgosimi
icon_biggrin.gif

Sini czy to przepis Pucha - Pimpucha?
No bo zakręcony jak chiński termos

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Sini czy to przepis Pucha - Pimpucha?
Autorstwo przepisów w tym dodatku nie jest znane :lol:
Ale, imho, oba są dobre, a różnią się tylko przecież dodatkami i ich ilością
Rób, ja też wykonam w najbliższym czasie

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Nie boisz się?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no tak, to w gruncie rzeczy ten sam przepis - choc ja papryki nie lubie i slonecznik mi tez nijak nie pasuje.

za to suszone pomidory - malsk!

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Zrobiłam dziś na śniadanie. Nie miałam szynki, dałam salami, bo tylko taką wędlinę miałam. Bez smarowania w czarnej foremce. W oryginale też jest taka żółciutka.

0604091246183gi.jpg

0604091302104ow.jpg

Zawsze robiąc coś pierwszy raz staram się robić dokładnie wg przepisu. Tu skróciłam tylko czas pieczenia, ale wydaje mi się, że można piec w trochę niższej temperaturze, tak około 180*

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Hazo a udało się Wam ją zjeść, jakoś nic nie napisałaś o walorach smakowych?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kasha- ona naprawdę jest pyszna! co moze byc niedobrego w szynce i serze? troszkę mi ptysie serowe przypomina

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dzięx
icon_smile.gif

Ja się bojam robić cokolwiek Puchowego

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Hazo a udało się Wam ją zjeść, jakoś nic nie napisałaś o walorach smakowych?
Udało się. Oczywiście nie całą, bo ja jestem singiel. :lol: Dlatego robiłam z połowy porcji i piekłam w malutkiej foremce. Mnie trochę nie pasuje, że ona z wierzchu jest chrupiąca, tak jak chleb, wolałabym miękką, dlatego następną spróbuję upiec w niższej temperaturze. Robiłam wg opisu Smoka, tzn. wszystko razem do miksera. I jeszcze jedno. Moja wyszła bardzo tłusta z wierzchu. Albo to sprawa oliwy, albo tego, że nie dałam szynki tylko salami, które jest bardziej tłuste niż szynka konserwowa. Chociaż pewnie miało tak być, skoro autor wyraźnie zaznaczył, żeby niczym nie smarować foremki. Ale ogólnie jest w porządku.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
hm... moja nie jest ani tlusta z wierzchu ( ladnie błyszcząca i taka jakby nawoskowana) ani nie zwrocilam uwagi na zbyt chrupiąca skórkę (myslę, ze skoro taka Ci wyszła, to tez może byc sprawa zbyt dużej ilości tłuszczu w całym ciescie)

ja dalam ser podlaski, chudą konserwową szynkę i nico mniej oliwy, bo mi zwyczajnie szkoda było. No i oczywiście SÓL do ciasta (nie wuobrażam sobie go bez niej) i 4 a nie 5 jajek i pominęłam wono (bo nie miałam

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Zapomniałam, właśnie soli mi w niej brakuje. Myślałam, że wystarczy sól z wędliny i sera, ale to za mało. Ja dałam oliwy, tak jak w przepisie (może powinnam dać olej z winogron, który chyba jest mniej tłusty) i 2 nieduże jajka, wino też dałam. Oliwy chyba rzeczywiście można dawać mniej, bo przecież ser też jest tłusty. Pół szklanki oliwy na 250g mąki, to dużo. Nie zwróciłam na to uwagi, ale teraz sprawdziłam i ja do babki drożdżowej z 500g mąki też daję pół szklanki oleju.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy