Biscotti cynamonowo - rodzynkowe (bajaderka)

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Biscotti cynamonowo-rodzynkowe

Slodkie sucharki - kruche i chrupiace, doskonale do kawy

składniki
1 duze jajko
1/2 szklanki cukru
1 lyzka brandy
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
3/4 szklanki + 2 lyzki maki
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
3/4 lyzeczki cynamonu
szczypta soli
1/3 szklanki rodzynkow
1/3 szklanki podrumienioych calych migdalow

sposób przygotowania
Ubic mikserem jajka z cukrem, az masa bedzie puszysta i gesta, dodac brandy i wanilie. Suche skladniki przesiac i dodac do masy jajecznej, dobrze wymieszac. Dodac rodzynki i migdaly, polaczyc z masa. Lyzka nalozyc na posmarowana maslem blache ciasto tworzac walek 28cm dlugi i 6cm szeroki. Piec w temperaturze 190ºC okolo 20 minut az ciasto zacznie sie rumienic. Wyjac i przestudzic 15 minut. Uzywajac zabkowatego noza pokroic ciasto na 1 1/2 cm kromeczki, ulozyc je na blasze i piec jeszcze przez 10 minut, odwrocic i jezeli nie sa wystarczajaco rumiane na drugiej stronie podpiec jeszcze 5-8 minut.


Właśnie siedzą u mnie w piecu.
icon_smile.gif

Ciekawa jestem co mi wyjdzie.
icon_smile.gif


Bajaderko, czy wstawisz tu swoje piękne zdjęcie?
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
No i suuuper!
Pycha, chrupiące, efektowne ciasteczka.
Takie proste, a takie fajne!
Bardzo ładnie wyglądaja na talerzu.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Piekne zdjecia Malinno
icon_smile.gif
To ja swoich nawet nie bede wklejac :mrgreen:
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Wklej, bajaderko, wklej. Bo na moich nie ma migdałów i rodzynki jakieś takie blade.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
są przepyszne! najlepsze ciastka, jakie w zyciu jadłam (tylko następnym razem dam mniej cukru trochę...)

zrobiłam z dwóch porcji - mniam

img29467hn.jpg
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
to one troche tlusciutkie sztuki. Ja pozeram takie 3mm grubosci.

A nic to. Mam wieksze szanse, ze cos wyjdzie :mrgreen:
tylko nie mam brandy, a rodzynkom stanowcze nie mowie na starcie.

A dopiero wczoraj robilam ciasteczka z polewa czekoladowa :dump:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kermidt, te cienkie to zupełnie inny rodzaj. Oba uwielbiam. Nie sadze zeby te opłatki dało się zrobić w domu.

brandy nie czuję, rodzynek nie lubię, ale do tych ciastek bardzo pasują. Najlepsze są migdały
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Wlasnie migdaly i pistacje w nich kocham.
ale zapach to one chyba tez migdalowy maja - wszystko na jedna nute. I sa obsypane dodatkowo cukrem cynamonowym :roll:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
to forum jest zgubne w skutkach :roll: :roll:
poddaje sie
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
tak bede.
O ile moj obwod pozwoli przekroczyc brame niebieska :roll:

wczoraj sliwka w czekoladzie i ciasteczka polewane (jednak powinnam miec aparat, bo calkiem ladnie wyszly) i dzis mam piec nastepne :dump:

ale rzeczywiscie pokrecilam, bo moje zachwyty sa w niebie.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
możesz dać koniak albo whisky. Albo możesz pominąć, nic go nie czuć.
W tym drugim przpeisie jest natomiast skórka pomarańczowa i jedna z recenzentek na mniamie napisała, że spokojnie można tę skórkę pominąć (więc podejrzewam, że też niebardzo czuć)

tylko uważajcie z cukrem, są przepyszne, ale naprawde baaardzo słodkie
icon_smile.gif


PS i robiłam je jakieś 7 minut (pomijając pieczenie)
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
No przepiekne sa na tym zdjeciu!!!

Cudowna reklama Malgosimi, dziekuje
icon_smile.gif
Ciesze sie, ze smakuja - to tez moje ulubione biscotti, razem z tymi z orzechami laskowymi
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Dzięki :oops:
Te z orzechami laskowymi zrobię lada dzień! wydają się nawet łatwiejsze, bo nie trzeba łyżką formować wałka, tylko można go ,,uturlać" i spłaszczyć :mrgreen: