Biscotti cynamonowo-rodzynkowe
Slodkie sucharki - kruche i chrupiace, doskonale do kawy
składniki
1 duze jajko
1/2 szklanki cukru
1 lyzka brandy
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
3/4 szklanki + 2 lyzki maki
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
3/4 lyzeczki cynamonu
szczypta soli
1/3 szklanki rodzynkow
1/3 szklanki podrumienioych calych migdalow
sposób przygotowania
Ubic mikserem jajka z cukrem, az masa bedzie puszysta i gesta, dodac brandy i wanilie. Suche skladniki przesiac i dodac do masy jajecznej, dobrze wymieszac. Dodac rodzynki i migdaly, polaczyc z masa. Lyzka nalozyc na posmarowana maslem blache ciasto tworzac walek 28cm dlugi i 6cm szeroki. Piec w temperaturze 190ºC okolo 20 minut az ciasto zacznie sie rumienic. Wyjac i przestudzic 15 minut. Uzywajac zabkowatego noza pokroic ciasto na 1 1/2 cm kromeczki, ulozyc je na blasze i piec jeszcze przez 10 minut, odwrocic i jezeli nie sa wystarczajaco rumiane na drugiej stronie podpiec jeszcze 5-8 minut.
Właśnie siedzą u mnie w piecu.
Ciekawa jestem co mi wyjdzie.
Bajaderko, czy wstawisz tu swoje piękne zdjęcie?
Slodkie sucharki - kruche i chrupiace, doskonale do kawy
składniki
1 duze jajko
1/2 szklanki cukru
1 lyzka brandy
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
3/4 szklanki + 2 lyzki maki
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
3/4 lyzeczki cynamonu
szczypta soli
1/3 szklanki rodzynkow
1/3 szklanki podrumienioych calych migdalow
sposób przygotowania
Ubic mikserem jajka z cukrem, az masa bedzie puszysta i gesta, dodac brandy i wanilie. Suche skladniki przesiac i dodac do masy jajecznej, dobrze wymieszac. Dodac rodzynki i migdaly, polaczyc z masa. Lyzka nalozyc na posmarowana maslem blache ciasto tworzac walek 28cm dlugi i 6cm szeroki. Piec w temperaturze 190ºC okolo 20 minut az ciasto zacznie sie rumienic. Wyjac i przestudzic 15 minut. Uzywajac zabkowatego noza pokroic ciasto na 1 1/2 cm kromeczki, ulozyc je na blasze i piec jeszcze przez 10 minut, odwrocic i jezeli nie sa wystarczajaco rumiane na drugiej stronie podpiec jeszcze 5-8 minut.
Właśnie siedzą u mnie w piecu.
Ciekawa jestem co mi wyjdzie.
Bajaderko, czy wstawisz tu swoje piękne zdjęcie?