Tort czekoladowo-wiśniowy z krokantem migdałowym

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Biszkopt:
5 jajek+6 żółtek ubić na parze ze szklanką cukru aż masa powiększy swoją
objętość i zesztywnieje.Dodać ostrożnie szklankę mąki(pół na pół tortowa i
ziemniaczana lub maizena)wymieszaną z 1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia.Mieszać ostrożnie i na koniec dodać powolutku 120 g roztopionego i
ochłodzonego masła,wymieszać.
Piec w tortownicy 26 cm średnicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do
piekarnika rozgrzanego do temp.160 stopni,po 15 minutach zwiększyć temp.do
175 stopni na następne 15 minut.Ostatnie 10 minut dopiekać w 180 stopniach.

Przepis na masę tutaj:
http://cincin.cc/index.php?showtopic=6316
Krokant migdałowy to praline grubo zmielone:
http://cincin.cc/index.php?showtopic=5344
Do nasączenia:
1 szklanka wody+sok z 1/2 cytryny+3 łyżki rumu
Oprócz tego wiśnie w spirytusie

Biszkopt przekroić na 3 placki.Nasączyć pierwszy placek,rozłożyć trochę kremu
i powkładać w krem wiśnie,nakryć następnym plackiem,nasączyć.Ok.6 łyżek kremu
wymieszać z 3 łyżkami krokantu,nałożyć na spód,nakryć ostatnim
plackiem,nasączyć.Posmarować wierzch tortu kremem odkładając część do
ozdobienia,boki również posmarować.Dodatkowo boki obsypać krokantem lekko go
wciskając.Wierzch ozdobić resztą kremu.

183772.jpg
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
:shock:
piekny tort
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
No niestety,została mi jedynie odrobina kremu a tort sobie poszedł rano
icon_sad.gif
Ktoś inny będzie się nim,mam nadzieję ;),delektował.
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
A ja poproszę o informację jaką końcówką te piękne różyczki zostały zrobione . Planuję kupć takie coś do strojenia tortów i chciałabym mieć końcówkę z której takie piękne różyczki wychodzą (bo na razie mam taką co nie ma odpowiedniej końcówki).
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
o moj bossssssssssssssssssse

szczeke moj jak ktos znajdzie to niech odda

ale cudo

pzdr
yenn
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
A ja poproszę o informację jaką końcówką te piękne różyczki zostały zrobione . Planuję kupć takie coś do strojenia tortów i chciałabym mieć końcówkę z której takie piękne różyczki wychodzą (bo na razie mam taką co nie ma odpowiedniej końcówki).
To są końcówki do robienia tego wzoru

konc13oe.jpg


Do ozdobienia tego tortu użyłam trzeciej od lewej licząc
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Te trójkąty zrobiłam z czekolady roztopionej na parze.Najpierw wylewa się na papier do pieczenia warstwę czekolady jasnej,a potem robi się ciemną paski i miesza wszystko we wzorek patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką.Wstawia się do lodówki do zastgnięcia a potem kroi nożem rozgrzanym w gorącej wodzie i osuszonym w trójkąty
icon_smile.gif
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
[No message]
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Oprócz tego wiśnie w spirytusie
to trzeba samemu zrobic :|
a moge to czyms zastapic??
jak ten tort musi smakowac mmmmmmmm :mrgreen: :mrgreen: marzenie
Ja mam cały duży słój bo robiłam w zeszłym roku nalewkę wiśniową.Takie wiśnie można spróbować zrobić samemu,ja bym wzięła zwykłe wiśnie z kompotu i zalała na parę dni spirytusem.Powinny wchłonąć wystarczającą ilość alkoholu.Można też dać wiśnie świeże i nasączyć większą ilością alkoholu ciasto,jednak efekt wtedy będzie trochę inny.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Oczywiście cieszę się bardzo że tort się Wam podoba i dziękuję za wyrazy uznania :oops: :oops: :oops:
A jeśli będzie jakieś większe spotkanie cincinowe w Trójmieście to ja tort zawsze mogę zrobić :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: