- Paź 30, 2004
- 27,454
- 7
- 38
Biszkopt:
5 jajek+6 żółtek ubić na parze ze szklanką cukru aż masa powiększy swoją
objętość i zesztywnieje.Dodać ostrożnie szklankę mąki(pół na pół tortowa i
ziemniaczana lub maizena)wymieszaną z 1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia.Mieszać ostrożnie i na koniec dodać powolutku 120 g roztopionego i
ochłodzonego masła,wymieszać.
Piec w tortownicy 26 cm średnicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do
piekarnika rozgrzanego do temp.160 stopni,po 15 minutach zwiększyć temp.do
175 stopni na następne 15 minut.Ostatnie 10 minut dopiekać w 180 stopniach.
Przepis na masę tutaj:
http://cincin.cc/index.php?showtopic=6316
Krokant migdałowy to praline grubo zmielone:
http://cincin.cc/index.php?showtopic=5344
Do nasączenia:
1 szklanka wody+sok z 1/2 cytryny+3 łyżki rumu
Oprócz tego wiśnie w spirytusie
Biszkopt przekroić na 3 placki.Nasączyć pierwszy placek,rozłożyć trochę kremu
i powkładać w krem wiśnie,nakryć następnym plackiem,nasączyć.Ok.6 łyżek kremu
wymieszać z 3 łyżkami krokantu,nałożyć na spód,nakryć ostatnim
plackiem,nasączyć.Posmarować wierzch tortu kremem odkładając część do
ozdobienia,boki również posmarować.Dodatkowo boki obsypać krokantem lekko go
wciskając.Wierzch ozdobić resztą kremu.
5 jajek+6 żółtek ubić na parze ze szklanką cukru aż masa powiększy swoją
objętość i zesztywnieje.Dodać ostrożnie szklankę mąki(pół na pół tortowa i
ziemniaczana lub maizena)wymieszaną z 1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia.Mieszać ostrożnie i na koniec dodać powolutku 120 g roztopionego i
ochłodzonego masła,wymieszać.
Piec w tortownicy 26 cm średnicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do
piekarnika rozgrzanego do temp.160 stopni,po 15 minutach zwiększyć temp.do
175 stopni na następne 15 minut.Ostatnie 10 minut dopiekać w 180 stopniach.
Przepis na masę tutaj:
http://cincin.cc/index.php?showtopic=6316
Krokant migdałowy to praline grubo zmielone:
http://cincin.cc/index.php?showtopic=5344
Do nasączenia:
1 szklanka wody+sok z 1/2 cytryny+3 łyżki rumu
Oprócz tego wiśnie w spirytusie
Biszkopt przekroić na 3 placki.Nasączyć pierwszy placek,rozłożyć trochę kremu
i powkładać w krem wiśnie,nakryć następnym plackiem,nasączyć.Ok.6 łyżek kremu
wymieszać z 3 łyżkami krokantu,nałożyć na spód,nakryć ostatnim
plackiem,nasączyć.Posmarować wierzch tortu kremem odkładając część do
ozdobienia,boki również posmarować.Dodatkowo boki obsypać krokantem lekko go
wciskając.Wierzch ozdobić resztą kremu.