IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

15 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Chrupiace kajzerki
bajaderka
post 21 Oct 2004, 20:42
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Wlasnie pieklam je dzisiaj wiec tez przypominam wszystkim icon_smile.gif

Chrupiace kajzerki!

3 szklanki maki
3/4 szklanki letniej wody
1 1/2 lyzeczki drozdzy instant
1 1/2 lyzeczki cukru
1 lyzeczka soli
1 jajko
2 lyzki masla

Wszystkie skladniki wymieszac w misce, wyrobic az ciasto bedzie odstawac od scianek miski. Od tego momentu yrabiac przez 5 minut, zostawic aby odpoczelo na okolo 10 minut, potem jeszcze wyrobic przez chwile, okolo 5 minut. Ciasto powinno byc prezne - o wygladzie, konsystencji i lepkosci plasteliny. Przelozyc do lekko posmarowanej oliwa miski i zostawic do wyrosniecia na godzine.
Wyrosniete ciasto podzielic na 8 czesci, z kazdej uformowac kulke, lekko splaszczyc, ulozyc na blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 45 minut, nie dluzej bo sie bardzo napusza i straca konsystencje kajzerek.
Piec w nagrzanym do 225ºC piekarniku przez 15-17 minut. Wystudzic na drucianej siateczce.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
MagdazMediolanu
post 21 Oct 2004, 21:42
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 3.568
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 206



Jejku, jakie one piękne!
A zapomniałaś napisać o tych czarnych kropeczkach na nich...

MzM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 22 Oct 2004, 07:17
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.848
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



Bo to mrówki zwabione zapachem bułeczek.

A te nacięcia jakie piękne. Pachną, że az ja tu czuję

Mi by takie śliczne nie wyszły icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 22 Oct 2004, 09:38
Post #4


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



Jesli dobrze pamietam, Bajaderka ma "przyrzadzik" do robienia tych naciec. Inna sprawa, ze zdolna bestyjka... Sama tez by dala rade.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MagdazMediolanu
post 22 Oct 2004, 11:04
Post #5


szef kuchni
*******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 3.568
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 206



Dodałam do listy zakupów koniecznych brzytwę i suszone mrówki.

MzM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 22 Oct 2004, 11:29
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(MagdazMediolanu)
Dodałam do listy zakupów koniecznych brzytwę i suszone mrówki.

MzM


A dlaczego sucszone ? Nie chcesz zywych ? Same sie namnoza, a ususza sie tez ... same

Bajaderko pieknie kusza te blueczki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 22 Oct 2004, 13:17
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Bajaderko, a co to za przyrządzik :
Bo jak pewnie pamiętasz ja mam wieczne kłopoty z piekarniczymi nacięciami. A też bym chciała takie ładne...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 22 Oct 2004, 13:27
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Z tego, co pamietam miala to byc forma pieczatki, takeigo stempla. Ale moze Bajaderke tym sposobem namowimy na zdjecie owego narzedzia ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 22 Oct 2004, 13:29
Post #9


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Suszone mrowki drobno posiekane icon_smile.gif

Agusiu, to taki "przydas" ten moj stempelek do kajzerek - do niczego innego sie nie przyda icon_smile.gif
A wyglada tak:



kamila, wyjda Ci, wyjda - a najwazniejsze, ze smaczne sa icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 22 Oct 2004, 13:31
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Bajaderko !
nie sadzilam, ze czytasz mi w myslach !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 22 Oct 2004, 14:19
Post #11


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Ja to nawet nie wiedzialam, ze mam takie umiejetnosci - czytania w myslach znaczy icon_smile.gif
Ale skoro raz sie udalo, bede probowac dalej - moze cos ciekawego u kogos wyczytam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 22 Oct 2004, 14:26
Post #12


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



CYTAT(bajaderka)
Suszone mrowki drobno posiekane icon_smile.gif

Agusiu, to taki "przydas" ten moj stempelek do kajzerek - do niczego innego sie nie przyda icon_smile.gif



To ja już nie będę mówiła gadżety. Będę mówiła "przydasie".
Bardzo jest fajny ten Twój przydaś Bajaderko.

Napisz mi jeszcze, jeśli mogę prosić, kiedy te kajzerki " przydasiem" traktujesz:
przed drugim rośnięciem, czy tuż przed wsunieciem do piekarnika :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MagdazMediolanu
post 22 Oct 2004, 18:04
Post #13


szef kuchni
*******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 3.568
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 206



Poszłam do kuchni robić szarlotkę. Ale mi się nie chciało obierać tych jabłek, to zrobiłam kajzerki.

Przyklapnęłam je chyba za mało, bo urosły w piecyku jak głupie. Kuleczki wyszły.

A piekłam na kamieniu, ofkors! 8)

MzM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 22 Oct 2004, 18:18
Post #14


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Droga Magdo , a zdjecie kajzerek ??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MagdazMediolanu
post 22 Oct 2004, 18:57
Post #15


szef kuchni
*******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 3.568
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 206



CYTAT(AgusiaH)
Droga Magdo , a zdjecie kajzerek ??


Wstydzę się!

MzM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Al_inka
post 22 Oct 2004, 23:17
Post #16


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.109
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 25



Bajaderko, kusicielko, od samego patrzenia na twoje kajzereczki, aż ślina cieknie. Może skuszę sie i jutro zrobię. A ty Magdo wklejaj swoje, coby dla potomności było i dla nauczania przyszłej braci piekarniczej
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 23 Oct 2004, 04:14
Post #17


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



Magda, nie sciemniaj Ty sie wstydzisz : : pokaz zdjecie kejzerek please
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asika
post 23 Oct 2004, 17:54
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.890
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz
Użytkownik nr: 83



Mnie jeszcze chrupiace - NIGDY nie wyszly! ale zawsze wychodza - tyle ze nie chrupa - ja sie nie bawie!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 24 Oct 2004, 16:51
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



A mnie nie wyszły te kajzerki Ciasto rosło ładnie i było takie puszyste, a potem w piekarniku się spłaszczyły te bułeczki, ciągle były obrzydliwie białe, trzymałam dłużej, bo chciałam żeby choć trochę koloru złapały no to się wzięły i pod spodem zsechły. No i w środku są takie jakby ciężkie choć nie zakalcowate, ale i nie pulchne. No i nie są chrupiące ( poza tym spodem). Czy ja mam piekarnik do doopy, czy może mąka była zła? Boję się teraz, że chleb też mi nie wyjdzie icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 25 Oct 2004, 15:36
Post #20


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Zupelnie nie wiem jakie mogly byc przyczyny takich nieudanych buleczek Beato icon_sad.gif
Jestes pewna, ze dodalas wszystkie skladniki? Czasami brak cukru moze spowodowac, ze ciasto sie nie rumieni. Moze z drozdzmi cos nie tak?
Sama nie wiem icon_sad.gif
Poczytaj drozdzowe ABC w Miarach i Markach - moze cos sie skojarzy icon_smile.gif

I nie zniechecaj sie icon_smile.gif Jeden nieudany wypiek nie znaczy, ze wszystkie nastepne tez takie beda! Chleb na pewno sie uda....
Go to the top of the page
 
+Quote Post

15 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd February 2019 - 20:19