Cebulniaczki

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Przepis pochodzi ze strony: Wrota Podlasia. To cudowna przekąska, którą uwielbiają dzieci. Kiedy byłam mała, Babcia bardzo często mi je piekła.

Cebulniaczki

Malutkie drożdżowe bułeczki nadziewane lekko smażoną cebulą.

Ciasto: 4 szklanki mąki, jajko, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 5-6 łyżek śmietany, 2 deko drożdży i roztopiona, lekko ciepła 1 kostka margaryny. Zagnieść ciasto.

Farsz: cebulę (ilość dowolna) przysmażyć lekko na tłuszczu (tylko lekko ją zmiękczyć, a nie smażyć na złoto), dodać do niej przyprawy – pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, ewentualnie szczyptę vegety).

Kółeczka z ciasta wyciąć za pomocą szklanki, wypełnić farszem i uformować małe kuleczki. Posmarować je z wierzchu żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut aż uzyskają złoty kolor.

Cebulniaczki podaje się z czerwonym barszczem lub zupą grzybową.

Smacznego!

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,776
0
0
Ja robie rogaliki z niemal identycznego ciasta- jest kruchutkie i rozpływa się w ustach!!! Uwielbiam je na słodko, wytrawnych jeszcze nie robiłam ale to ciekawy pomysł
icon_smile.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,776
0
0
co do cebularzy- u nas to takie płaściutkie białe bułeczki o średnicy 15-30 cm z cebulką i makiem na wierzchu- moi bracia takie uwielbiają na śniadanie- a piszę, bo kiedyś będąc na Pomorzu mój Tata bezskutecznie próbował takie kupić- na tą nazwę robili taakie oczy :shock: :lol:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Paulinko nie wszędzie wiedzą co to takiego te nasze lubelskie cebularze, ja też je uwielbiam, może więc się skuszę i na te cebulniaczki, zobaczymy czy mi przypadną do gustu .

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Mam pytanie, ile się powinny piec cebulniaczki, ja już pieke 20 minut i jak przekroiłam to w środku jest troche surowe a wierzch już złoty, może w za dużej temp pieke? 180 stopni góra i dół na raczej wyższej półce, miałam na dolnej ale przełożyłam wyżej żeby się spód nie przypalił! Przeraszam za takie głupie pytania ale jak coś robie to chce żeby mi wyszło :oops:

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Wszystkim bardzo smakowały W rezultacie piekłam ok. 30 minut ale dlatego że po 20 jak przełamałam cebulniaczka to był surowy wewnątrz,troszke się przypiekły tzn. były lekko brązowe a nie złociste tak jak na zdjęciu!
Jeszcze dwa pytania ile sztuk powinno wyjść i jak długo pownno rosnąć ciasto?

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
Ja też pochodzę z Lublina i uwielbiam cebularze, ale niestety w Warszawie robią inne , bardziej miękkie, zupełnie co innego. Jak studiowłam w Krakowie, to znalazłam zastępsto cebularzy, ale nie z cebulą ale z rabarbarem
icon_smile.gif

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Ja zaś nie z Lublina ale z lubelskiego pochodzę i też znam od zawsze ten wypiek, ale pod nazwą cebularze.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Lisko już zamierzałam się na te Twoje cebulniaczki, ale wg składników wydaje mi się, że one będą raczej takie krucho drożdżowe, czyż nie?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
No bo z wyglądu one mi przypominały te nasze lubelskie cebularze, które są raczej typowo drożdżowe i takie bym wolała...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy