- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Przepis pochodzi ze strony: Wrota Podlasia. To cudowna przekąska, którą uwielbiają dzieci. Kiedy byłam mała, Babcia bardzo często mi je piekła.
Cebulniaczki
Malutkie drożdżowe bułeczki nadziewane lekko smażoną cebulą.
Ciasto: 4 szklanki mąki, jajko, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 5-6 łyżek śmietany, 2 deko drożdży i roztopiona, lekko ciepła 1 kostka margaryny. Zagnieść ciasto.
Farsz: cebulę (ilość dowolna) przysmażyć lekko na tłuszczu (tylko lekko ją zmiękczyć, a nie smażyć na złoto), dodać do niej przyprawy – pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, ewentualnie szczyptę vegety).
Kółeczka z ciasta wyciąć za pomocą szklanki, wypełnić farszem i uformować małe kuleczki. Posmarować je z wierzchu żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut aż uzyskają złoty kolor.
Cebulniaczki podaje się z czerwonym barszczem lub zupą grzybową.
Smacznego!
Cebulniaczki
Malutkie drożdżowe bułeczki nadziewane lekko smażoną cebulą.

Ciasto: 4 szklanki mąki, jajko, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 5-6 łyżek śmietany, 2 deko drożdży i roztopiona, lekko ciepła 1 kostka margaryny. Zagnieść ciasto.
Farsz: cebulę (ilość dowolna) przysmażyć lekko na tłuszczu (tylko lekko ją zmiękczyć, a nie smażyć na złoto), dodać do niej przyprawy – pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, ewentualnie szczyptę vegety).
Kółeczka z ciasta wyciąć za pomocą szklanki, wypełnić farszem i uformować małe kuleczki. Posmarować je z wierzchu żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut aż uzyskają złoty kolor.
Cebulniaczki podaje się z czerwonym barszczem lub zupą grzybową.
Smacznego!