Schab w mleku*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
:lol: :lol: :lol:

czyli nastepnym razem bedzie rzeczywiscie lepiej.

Ale i tak nie jest zle. Sporo farfocli w tej zupie :lol: mysle, ze po uzyciu blendera bedzie doskonaly.

a w ogole jakbym nie wiedziala, ze to schab to bym stawiala na szynke. Tak mieciutkie i kruche mieso wyszlo :shock:
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
ciesze sie - narobilas mi apetytu 8) a ja juz schabu nie mam i obiecalam sobie, ze na nastepne zakupy pojade jak bede miala pusta lodowke
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
a ja chyba polece po wiekszy zapas

bo wlasnie schab jest po 4$ za kilogram (to tak jakby w Polsce byl po 6-8zl).
ten robilam z zamrozonego.
Tymczasem, msze go gdzies ukryc przed sama soba :lol: :lol: :lol:
doskonaly do nadziewania pity...
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Dołączam się do zachwytów. Pyszne, mięciutkie i wilgotne mięso.
Też miałam problemy z gęstością sosu, bo za mało odparował. Ale go zagęściłam mąką ziemniaczaną :mrgreen: i zmiksowałam.
Po dwóch próbach wiem, że musztardy trzeba dac dużo - sos dostaje fajnego smaczku od niej, ostrości w ogóle nie czuć - chyba mleko łagodzi.
 

morella

Member
Wrz 24, 2005
393
0
0
Kusil mnie tak strasznie ten schab, a tu jak na zlosc nie mialam schabu w calosci tylko poporcjowany
icon_sad.gif
Ale i tak zrobilam go w mleku :lol: Naprawde byl pyszniutki
icon_razz.gif
Mniam
icon_smile.gif
Dzieki asika za przepyszny przepisik :bussi:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
porcjowane kotleciki robilam kiedys w masle z duza iloscia cebuli w piekarniku. Tez pychota.
Nie wiadomo, kurcze co wybierac na tym forum. Czasem mi sie wydaje, ze albo zycia, albo rozmiaru nie starczy :lol: :lol: :lol:

ale wiem, ze nastepnym razem nasole mieso na noc. Czosnek tez zostawie.
I na pewno pokrywki nie uzyje :lol: :lol: :lol:
co mi sie ubzduralo, zeby przykrywac :dump:
 

morella

Member
Wrz 24, 2005
393
0
0
porcjowane kotleciki robilam kiedys w masle z duza iloscia cebuli w piekarniku. Tez pychota.
Nie wiadomo, kurcze co wybierac na tym forum. Czasem mi sie wydaje, ze albo zycia, albo rozmiaru nie starczy :lol: :lol: :lol:
O tak to tez musze sprobowac
icon_smile.gif
Masz racje kermidt nie wiadomo co wybrac :dump: :roll:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
:lol: :lol: :lol:
Jak to my cos??
przeciez to twoj przepis! Zapomnialas? :lol: :lol: :lol:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Robię, właśnie :lol: Ależ pachnie :lol:

Myśle, żę ta gęstość zależy równierz od ilości dodanego tłuszczu.
Asiu ile tak mniejwięcej dajesz masła i oliwki?
Ja dałam około 1/4 kosteczki czyli 50g
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
:lol: :lol: :lol:
moja znajoma tez robila
a ja jej zawiozlam w tygodniu po szkoleniu probke, tak sie mijamy... tez jej nie zastalam.
Za 2-3 dni zadzwonila sie poskarzyc, ze jej nie wyszlo takie jak moje.
Juz sie nie dziwie, ze dla gosci kupuje gotowe zakaski do odmrazania tylko, a jak proponuje bulke czy chleb to wszystko bierze jak leci ;)

Zarty zartami - umowilysmy sie na "lekcje" gotowania ;)
Raz u mnie raz u niej.
Ona pierogi robi to mnie moze wciagnie.
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
Kasha - nie zaluje - oj nie zaluje - w zaleznosci od ilosci miesa - szczerze nie wiem tak na "oko" - olej leje ot tak masla na pewno tyle co ty - moze wiecej - czasami tez slodka smietanke dolewam do pelnotlustego mleka - i wlasnie dlatego musze schudnac tyle kg - kurcze blade
icon_sad.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Kasha - nie zaluje - oj nie zaluje - w zaleznosci od ilosci miesa - szczerze nie wiem tak na "oko" - olej leje ot tak masla na pewno tyle co ty - moze wiecej - czasami tez slodka smietanke dolewam do pelnotlustego mleka - i wlasnie dlatego musze schudnac tyle kg - kurcze blade
icon_sad.gif
Właśnie przed chwilką zjedliśmy :lol: sosik troszkę musiałam jednak zagęścić Pycha :lol:
Myślę, że dodanie pieczarek do duszenia było by też niezłym pomysłem :lol: w smaku ten sosik jest delikatnie serowo-grzybkowy :lol: i dlatego mi się tak skojarzyło.
Na jutro jeszcze mi trochę mięska i dużo sosu zostało :lol:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Zrobiłam, zjedliśmy, smakowało. :mniam:
Dziecko oczywiście wybrzydzało... :baa:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Zrobiłam, zjedliśmy, smakowało. :mniam:
Dziecko oczywiście wybrzydzało... :baa:
To dobrze, znaczy sje, że schab wyszedł na medal, nie był suchy jak wiór i włóknisty, inaczej to by się dziecię zapchało i nie miałoby siłki grymasić :lol:
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
no wiec ja tez zrobilam... ale.... nie wiem czy szybko znow sprobuje.
po pierwsze primo - przypalalo mi sie jak nie wiem co
po drugie primo ;) - sos nie powalil mnie na kolana
po trzecie primo
icon_smile.gif
- gości też mieso nie powalilo ani sosik....

no ale nie bylo najgorsze....
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Moj był pyszny, delikatny i pięknie pachnący. Pyrkał sobie na malutkim ogienku i na płytce, nie pilnowany i nic się nie przypalił. Sos tylko zmiksowałam, bo sie skrupił i leciutko zagęściłam płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej. Jak do tej pory jest to najdelikatniejszy schab, jaki zrobiłam.
 

wiosna

Member
Mar 23, 2005
1,502
0
0
ze smutkiem musze doniesc ze schabik nie spelnil moich oczekiwan
Zbyt dlugo trzeba go gotowac ze 4 godziny i smakowo tez nie byl rewelacyjny.
icon_sad.gif