Ajerlikierowe ciasto na zimno

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,950
6,367
113
Faktycznie popisówka.
icon_smile.gif
mniam.gif

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
Muszę się pochwalić, że zrobiłam!!! Na urodziny mamy. Był naprawdę pyszny, nie mogłam się powstrzymać.
Wśród gości były opinie, że ciut zbyt alkoholowy, mimo to tort zniknął w tempie błyskawicy
icon_razz.gif

Wprowadziłam jednak pewne modyfikacje, gdyż najbliższy Lidl jest 15 km ode mnie. Kupiłam więc zwykłe rurki z kremem orzechowym. Też było pyszne.
Następnym razem zrobie z tymi ciastkami Lidlowymi, bo przyuważyłam je w jednym z małych sklepów u mnie.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
To ciasto wygląda cudownie! Zbieram przepisy na urodziny męża - chyba będę miała dylemat tak, jak na wielkanoc: co tu w końcu wybrać z listy
icon_biggrin.gif

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Cynamon @ 7 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=852927Wprowadziłam jednak pewne modyfikacje, gdyż najbliższy Lidl jest 15 km ode mnie. Kupiłam więc zwykłe rurki z kremem orzechowym. Też było pyszne.
Następnym razem zrobie z tymi ciastkami Lidlowymi, bo przyuważyłam je w jednym z małych sklepów u mnie.
icon_smile.gif
Dzisiaj widziałam takie rurki waflowe w Biedronce.

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
Zrobiłam to ciasto na imieniny męża. Jest pyszne. Bardzo smakowało gościom. Pierwszy raz je robiłam i pierwszy raz w życiu ubijałam śmietanę. Jak otworzyłam pudełko ze śmietaną a ona rzadka jak mleko się okazała to myślę " no ładnie, zrobiłam sobie ciast" ( napomknę tylko że za śmietaną 30% całe miasto zjeździłam , zanim znalazłam), ale ku mojemu zaskoczeniu i ogromnej radości śmietana ubiła się i to bardzo ładnie. :D jeszcze raz dziękuje za wspaniały pomysł na ciasto.

Załączniki

• Ajerlikierowe_na_zimno.jpg
    Ajerlikierowe_na_zimno.jpg
    43.6 KB · Wyświetleń: 0

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Dziękuję, ale to zasługa Europy. To jego pomysł na ciasto i to jeszcze jakie? Pycha po prostu pycha.

Jini

Member
Lis 8, 2005
88
0
0
mam pytanie do biszkoptu na spodzie ciasta
dla mnie biszkopt, to ubite na sztywno białka a potem dodawanie reszty składników - czy robicie tak jak jest w przepisie, czyli mieszacie całe jaja z wodą, czy jednak najpierw białka?
mam plan zrobić na weekendową imprezkę ale trochę boję się zakalca na spodzie
denknach.gif

Jini

Member
Lis 8, 2005
88
0
0
Zrobiłam! Ciasto wygląda i smakuje cudownie :D
Niestety zdjęcia nie mam, bo zniknęło do ostatniego okruszka w jednej chwili...
Ale powtórka będzie na Boże Narodzenie.
Korci mnie żeby tym razem zrobić z likierem orzechowym, bo mi mąż z Czech litr przywiózł :D

Jedno co zmodyfikowałam, to dodałam zdecydowanie mniej żelatyny do śmietany i wyszło pyszne, delikatne i piankowe.
Na wierzch do ajerkoniaku dałam tyle co w przepisie, bo nie wiedziałam jak żelatyna z ajerkoniakiem będzie reagować i było ciutkę za twarde.
Ale ciacho zdecydowanie godne polecenia
icon_smile.gif

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,987
2,910
113
Oto ono, zaraz po odsiadce w lodówce, mam nadzieję, że będzie smakowało (w realu wydaje mi się ładniejsze).

Załączniki

• DSCF1917.jpg
    DSCF1917.jpg
    117.5 KB · Wyświetleń: 2

Jini

Member
Lis 8, 2005
88
0
0

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,987
2,910
113
Rurki układa się po obwodzie, one zakrywają i biszkopt i masę, widać tylko warstwę ajerlikierową.
Ciasto udało mi się i jestem zadowolona. Robiłam w tortownicy o średnicy 22 cm, biszkopt trochę zcięłam, bo zależało mi na grubszej warstwie masy, no a rurki mają określoną wysokość - zużyłam całe dwa opakowania (co do sztuki). Następnym razem jesli będę korzystała z małej tortownicy użyję około 350 ml śmietany - masy mi zostało. To takie moje uwagi, gdyby ktoś piekł spód w małej. Ciasto polecam, piekłam je już wcześniej jest i smaczne i dekoracyjne
icon_biggrin.gif
.

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
No nie wytrzymam-Maria zdjecie wstawila
freu.gif
Taaaakie smakowite.Teraz Mario dawaj swoje obiadki na fotce!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy