Ajerlikierowe ciasto na zimno

Tuncia

Member
Kwi 24, 2008
25
0
0
Przepis jest fantastyczny
icon_smile.gif

Ciasto zrobiłam na imieniny taty i zrobiło furorę wśród gości.
Teraz powtórka na Wielkanoc, w związku z tym, że ciasto ma w sobie wiele jajek
lecker.gif
to z całą pewnością się nadaje a tym bardziej, że dodatkowo są to 80 urodziny babci, więc tym bardziej jest okazja.
Bardzo fajny przepis
icon_smile.gif
 

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
Ciasto rewelacyjne wyszło super
lecker.gif

Dla niektórych trochę za mocne
cheers.gif
dla mnie ok
Moja rodzinka uwielbia słodkości więc pochłonęła by nawet 2 taki torciki
icon_mrgreen.gif
a duża porcja to trochę zbyt drogo
tak, że było tylko na smak. Napewno go jeszcze zrobię.
Zdjęcie zrobione przy najbliższej okazji wkleję.
 

czubika

Member
Kwi 8, 2010
5
0
0
Witam, przepis bardzo mi się spodobał i postanowiłam zrobić ciasto jako prezent urodzinowy dla Babci mojego męża. Gościom chyba smakowało, bo chwalili
icon_smile.gif
Bardzo dziękuję za przepis i podpowiedzi
icon_smile.gif
Ja dałam do masy trochę mniej adwokata (20%) - ok. 300ml i niecałe 3,5 łyżki żelatyny. Do górnej warstwy proponuję dać 2-2,5 łyżeczki żelatyny. Tych którzy jeszcze tego ciasta nie zrobili zachęcam do jego zrobienia - pyszotka
icon_smile.gif
i ładnie się prezentuje. Pozdrawiam.
 

Załączniki

  • ciasto_adwokatowe.JPG
    ciasto_adwokatowe.JPG
    122.2 KB · Wyświetleń: 0

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Slicznie Ci wyszedl, Czubiko
icon_biggrin.gif

A wlasciwie, chcialam zyczyc Babci wszystkiego najlepszego.
85 lat, to piekny wiek.
icon_biggrin.gif

Niech "trzyma sie" zdrowo i radosnie
icon_wink.gif

cvety.gif


p.s. Moja sp. Babacia tez Marta -
Miala "8" z przodu, - troche sie zamyslilam patrzac na Twoj tort, stad moj komentarz.
icon_wink.gif


p.s. Witaj na froum
wink.gif
icon_wink.gif
 

czubika

Member
Kwi 8, 2010
5
0
0
icon_smile.gif
Chciałam jeszcze tylko dodać, iż biszkopt nasączyłam przestudzonym ponczem sporządzonym z gorącej wody, kakao i cukru waniliowego.
Pozdrawiam,
Kasia
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
A takie zrobiłam na urodziny starszej pani :
 

Załączniki

  • Zdj_cie184.1.jpg
    Zdj_cie184.1.jpg
    342.7 KB · Wyświetleń: 1
  • Zdj_cie187.jpg
    Zdj_cie187.jpg
    139.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Wspaniale wygląda to ciasto.. A ajerkoniak to najlepsza rzecz pod słońcem!.
Ale mam pytanie. Jakie to są wafelki ? Nie spotkałam ich jeszcze!
Proszę, podpowiedzcie!
 

akkinom

Member
Sie 15, 2009
9
0
0
O jejciu...ale te Wasze ciasta wyglądają pysznie...i to jeszcze z moimi ulubionymi ciasteczkami !!!
chyba spróbuję zrobić na weekend
 

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Dziewczyny ratunku, jak wygląda sprawa z żelatyną sypką, ile jej w końcu dawać??? Ratunku jestem w trakcie robienia tego ciasta na urodziny córki.
Mam żelatynę Gellwe.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Mam pytanie trochę z innej beczki, ale związane z tym ciastem - czy ajerkoniak ma datę przydatności do spożycia? Zalega mi jedna butelka, już chyba ze 2 lata (albo i dłużej
icon_redface.gif
) i tak myślę, żeby właśnie do ciasta zużyć. Tylko myślę, czy ten alkohol jeszcze dobry będzie? Na butelce nie mogłam znaleźć żadnego oznaczenia ani wzmianki o dacie przydatności, ale może źle szukałam. Czy po prostu muszę otworzyć flachę i
cheers.gif
?
Pomóżcie
icon_smile.gif
 

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Myślę, że im starszy alkohol tym lepszy. Sprawdziłam na moim, też ie ma daty ważności, a troszeczkę już u mnie mieszka
icon_smile.gif
. Myślę, że spokojnie możesz go użyć, a dla swojej spokojności posmakuj przed użyciem.
icon_smile.gif
.
 

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Moje pierwsze przygody z tym ciastem:
masa masło, cukier puder zwarzyła mi się i była grudkowata, dałam masło 62% tłuszczu, ale nie załamując się poszłam dalej z przepisem i przy łączeniu z ubitą śmietaną stał się cud i wszystko zrobiło się gładkie jak dupcia niemowlęcia
icon_smile.gif
. Teraz siedzi w lodówce
icon_smile.gif
. Biszkopt nasączyłam odrobiną kawy rozpuszczalnej z koniaczkiem, koniaczku raczej mało.
Zapomniałam dodać, że do masy dałam mniej ajerkoniaku niż jest w przepisie i do polewy też dam mniej - 100ml.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy