Amerykanski fudge
W duzym rondlu z grubym dnem polaczyc:
2 1/4 szklanki cukru
170g mleka skondensowanego nieslodzonego
gotowac powolutku, czesto mieszajac az mieszanka uzyska temperature 115 st. C. Zdjac z palnika i dodac:
340g mlecznej czekolady
170g deserowej czekolady pokrojonej na kawalki (mozna uzyc czekoladowe chipsy)
1 lyzke ekstraktu z wanilii
225g masla
Ubijac lyzka drewniana lub mikserem (na bardzo wolnych obrotach!) przez conajmniej 5 minut, wsypac 3/4 szklanke orzechow wloskich i wlac do dobrze natluszczonej formy (20 x 20cm), wygladzic powierzchnie i wstawic do lodowki az zastygnie. Kroic na malutkie kwadraciki.
Uwaga: bardzo kaloryczne i bardzo slodkie
W duzym rondlu z grubym dnem polaczyc:
2 1/4 szklanki cukru
170g mleka skondensowanego nieslodzonego
gotowac powolutku, czesto mieszajac az mieszanka uzyska temperature 115 st. C. Zdjac z palnika i dodac:
340g mlecznej czekolady
170g deserowej czekolady pokrojonej na kawalki (mozna uzyc czekoladowe chipsy)
1 lyzke ekstraktu z wanilii
225g masla
Ubijac lyzka drewniana lub mikserem (na bardzo wolnych obrotach!) przez conajmniej 5 minut, wsypac 3/4 szklanke orzechow wloskich i wlac do dobrze natluszczonej formy (20 x 20cm), wygladzic powierzchnie i wstawic do lodowki az zastygnie. Kroic na malutkie kwadraciki.
Uwaga: bardzo kaloryczne i bardzo slodkie

