Amerykanski fudge

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Amerykanski fudge

W duzym rondlu z grubym dnem polaczyc:
2 1/4 szklanki cukru
170g mleka skondensowanego nieslodzonego

gotowac powolutku, czesto mieszajac az mieszanka uzyska temperature 115 st. C. Zdjac z palnika i dodac:
340g mlecznej czekolady
170g deserowej czekolady pokrojonej na kawalki (mozna uzyc czekoladowe chipsy)
1 lyzke ekstraktu z wanilii
225g masla
Ubijac lyzka drewniana lub mikserem (na bardzo wolnych obrotach!) przez conajmniej 5 minut, wsypac 3/4 szklanke orzechow wloskich i wlac do dobrze natluszczonej formy (20 x 20cm), wygladzic powierzchnie i wstawic do lodowki az zastygnie. Kroic na malutkie kwadraciki.

Uwaga: bardzo kaloryczne i bardzo slodkie
icon_smile.gif

img55665wj.jpg

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Toż to jest czekoladowa wersja kryzysowych krówek z mojego dizeciństwa :shock: Ale numer nooo nawet nie wiedziałam ze w tak światowym smaku mi upłyneły szczeniece lata :cheers:
Już widze co sie będzie działo jak zrobie taką wersje lux z czekolada oj bedzie jedzonko :mrgreen: :cheers:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Iguano, jezeli oczekujesz czekoladowej wersji krowek to sie bardzo rozczarujesz
icon_sad.gif

Fudge nie ma smakowo nic wspolnego z krowka - zupelnie inna konsystencja, tekstura no i smak. Mam nadzieje, ze sie nie zawiedziesz
icon_smile.gif

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Robiłam na urodziny synka.
Ojejej, jaki słodki ulepek z tego wychodzi. :lol:
Zjadłam tylko jeden maleńki kawałeczek i w jednej sekundzie podjęłam decyzję o ratowaniu sytuacji. Rozrzedzałam, dodawałam co w rękę wpadło (dodatkowe mleczko, tłuszczu trochę, zagęszczałam mlekiem w proszku), byle tylko zmniejszyć słodkość. No fudge, po tych moich poczynaniach to już nie był, ale w wersji pierwotnej pewnie nie dalibyśmy rady zjeść. ;)
Choć podejrzewam, że dla łasuchów bardzo słodkich czekoladek - to ten fudge byłby rajem.
icon_smile.gif

A tak się jeszcze zastanawiam, czy gdyby w ogóle zrezygnować z cukru (poprzestając na słodyczy czekolad, które wchodzą w skład przepisu) - dałoby radę? zastygłoby? :roll:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
"Potluscilam" uwage, zeby nie bylo na mnie, ze nie ostrzegalam ;)

Jest bardzo slodkie i nie da sie zjesc wiecej niz malutki kawaleczek
icon_smile.gif

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Bajaderko, ja bez żadnych pretensji pisałam. ;)
Uważnie czytałam przepis na fudge i zdawałam sobie sprawę, że będzie słodkie (zwłaszcza, że to zaznaczyaś). Ale słodycz przeszła moje wyobrażenie. :lol: W życiu nie jadłam nic równie słodkiego.
icon_smile.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Zrobiłam 8)

nie wiedzialam ile to jest 115 st, więc po prostu gotowałam 5 min. Po dodaniu czekolady i masła troszkę się zwarzyło, ale ubiłam to na gładziutki krem i wyciepałam do foremki. Gęste się zrobiło i nie chciało sie ładnie wyrównać, więc mi przyszło do głowy, że nadtopię ten wierzch w piekarniku :dump: :dump: :dump: włączyłam górne grzanie i po 2 minutach miałam na górze przypieczoną skorupkę, oczywiście wcale się nie wyrównało :dump: :dump: :dump: :dump: :mrgreen: :mrgreen: ale całkiem smaczne jest mimo to 8) bałam sie że mi nie zastygnie więc wsadziłam do zamrażarki, ale i tak po gęstości samej masy widzę że jest ok. Ale słodkie to jak nie wiem :roll: od samego oblizywania miski i łyżki mnie trochę zemdliło ;) :mrgreen: :mrgreen: pyszne :!:
Powiększyłam proporcje o 1/5 żeby zaokrąglić na polskie miary i wagi
icon_smile.gif
orzechow tylko nie dodałam, bo zapomniałam kupić :roll: bez tego będzie jeszcze słodsze, ale co tam, zaprosze moich wszystkożernych kolegów i zjedzą 8)
tanie to niestety nie jest, ale można użyć czekolady na wagę z supermarketu, ostatnio widziałam 0,99zł/kg.
Polecam w każdym razie wszystkim słodyczożernym 8)

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
A gdyby tak pominąć cukier?
Niechcący kupiłam słodzone mleko w puszce i jeśli do tego dodam jeszcze cukier to będzie ulepek.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Sylion, ja mysle że możesz pominąć cukier, i tak będzie baardzo słodkie. W razie jakby były kłopoty z zastygnięciem, po prostu schłódź nie w lodówce, ale w zamrażarce, i po kłopocie

Daj znac jak wyszło ;)

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
:lol: no zawsze krzyczycie że zdjęcia chcecie to proszę bardzo :mrgreen:

a przed ty fudge to ja ostrzegam... wiecie ile ja tego zjadłam :oops: mimo że słodkie :oops: :oops:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
stalam sie fanka fudgi (wybaczcie ale nie mam pojecia jaka jest poprawna liczba mnoga ). pierwszym byl ten fudge dwuwarstwowy (pychotka) teraz przyszedl czas na ten- konsystencje maja rozna- tamten u mnie byl bardziej zbity, ten jest mieciutki

ja zrobilam na mleku slodzonym, stad juz nie dawalam dodatkowo cukru i uzylam tylko czekolady gorzkiej nie byl przesadziscie slodki, smaki sie wyrownaly i jest super pyszny, co mnie zgubilo, bo juz go prawie nie ma :mrgreen:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zrobiłam.
Dodałam połowę cukru i było wystarczająco słodkie - moje łasuchy są zachwycone:)
Myślę że do masy można dodać wszystko co komu przyjdzie do głowy - migdały, wszelkie orzeszki, rodzynki, suszone morele, śliwki, figi, daktyle itp. kandyzowane owoce równiez. Objętościowo wtedy wyjdzie tego o wiele wiele więcej.
Polecam przepis do wypróbowania.
:wink:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy