Angel Food Cake - na bogato

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
14,084
7,023
113
Pozwolę sobie przenieść tutaj naszą dyskusję, żeby było na temat :giggle:

Siostrzenica upiekła na tą okazję ciasto, które nasza Martha piecze i którego nazwę zapomniałam, to które się odwraca do góry dnem razem z foremką. Było pyszne i szalenie delikatne, sprężyste i w ogóle się nie kruszyło,
no cudowne po prostu :lecker:
Może dziś Ci się przypomniało, jak się to ciasto nazywa? Opis intrygujący, ale szczegółów nie kojarzę ...
@Joanna i @yrsa dokładnie to ciasto miałam na myśli (y)
Zaraz porównam przepisy, ten Marty i ten który mi siostrzenica wysłała :gruebel:
Ciasto było pyszne, bez kremu i przekładania.

Porównałam oba przepisy i składniki są dokładnie takie same, różnią się tylko odrobine techniką pieczenia.
Może napiszę jak piekła to ciasto moja siostrzenica. Przepis dostała od swojej koleżanki.

''Piec w 200st przez 10 min, a potem w 180 przez 30 min.
Po upieczeni odwrócić do góry dnem i pozostawić na 3 godziny, potem wyjąć.

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,318
818
113
Myślę że będzie smaczniejsza jak się zrobi dokładnie z proporcji, ja tak trochę improwizowałam. Ale spribuje niedługo nic nie zmieniać w przepisie i dam znać 👍

• Like
Reakcje: AnkaP

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
14,575
10,764
113
Upiekłam wczoraj i pierwsze doznanie to był szok, że jest takie słodkie. Dzisiaj, po trzecim zjedzonym kawalku, mogę opisać swoje pozostałe wrażenia.
Spodziewałam się czegoś bardziej przypominającego biszkopt, za którym nie przepadam, bo dla mnie jest bez smaku. A to, że słodkie, zupełnie mi nie przeszkadza, w końcu bardzo lubię wszelakie ciasta bezowe :)
Zdjęcie tego nie oddaje, ale ciasto jest bardzo puszyste, wilgotne, leciutkie. I pomarańczę czuć, bo oprócz podanej ilości soku dodałam też drobno startą skórkę pomarańczy.
20260329_172220.jpg

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,318
818
113
Wygląda pięknie. Cieszę się że smakuje.

Ja zamierzam upiec na święta u rodziców. Mają lepszy piekarnik to może mi się wreszcie nie spali.

• Like
Reakcje: AnkaP

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy