Babka cytrynowa

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
z tej ilości wyszła mi jedna średnia babka, 12 muffinek i 4 malutkie babeczki. Duża jeszcze się piecze, spróbowałam babeczki i bardzo dobra.

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
na wielkie babisko raczej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
wyciągnęłam własnie tę babę z piekarnika i zastanawiam sie kiedy ja wyjac z foremki jak jest ciepła (czy się nie rozleci?) czy jak wystygnie?

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
wyjęłam ją teraz i dobrze zrobiłam , bo ma trochę niedopieczony spód (a raczej górę ) i wwaliłam ja do piekarnika bez foremki aby się dopiekła.

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
muszę kupic inną foremke, bo te malutkie babeczki też niedopieczone od spodu (były w foremkach aluminiowych czy tam stalowych raczej) a muffinki wyszły ok (baba po dopieczeniu też niczego sobie ).

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Też zawsze robię babkę cytrynową. Dodaję 1 czubatą łyżeczkę proszku lub 2 normalne. To ciasto jest smaczne, wilgotne i aromatyczne.

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Czekam z niecierpliwością na fotkę.
icon_smile.gif

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
czaje sie jak czajnik...piec czy nie piec - :dump:

czy ona jest bardzo cytrynowa?

czy z polowy porcji moge zrobic,ale cytryne dac cala?

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Ok, wklejam. Tylko nie da sie ukryć, że troche zbyt namietnie kochała sie z gorącym piekarnikiem :lol:

W tle - owoce tej miłości :lol:

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Asika, ja wcisnełam jeszcze sok z połowy cytryny i jak dla mnie mogłoby byc jeszcze bardziej cytrynowe. :lol:

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Możesz śmiało zrobić z połowy porcji. Weź po prostu mniejszą cytrynę, a nawet jeżeli większą to po prostu bardziej cytrynowa wyjdzie.
Dla mnie to najlepszy przepis na babkę. Tak jak pisałam wyżej- wilgotna (nie cierpię suchych) i aromatyczna. Zrobię tak jak Graż lukier cytrynowy, tyle że w normalnej babkowej foremce będę piec. Moja róża jeszcze nie doszła.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy