Babka cytrynowa

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Dziękuję za szybką odpowiedź. Mam jeszcze troszkę czasu do swiąt - poszukam takiej formy i upiekę w niej babkę cytrynową
icon_biggrin.gif

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Zrobiłam co prawda nie z cytryny a ,z pomarańczy i nie przepuszczałam jej przez maszynkę tylko byle jak blenderem zmieliłam ,i chyba dzięki temu taki fajny efekt jest,zdjęcie robione na szybko ,ale należy sie Kamili podziękowanie za smaczne ciasto,i dałam tylko 8 jajek bo więcej nie miałam

DSC00161.JPG

DSC00163.JPG

Załączniki

• DSC00161.JPG
    DSC00161.JPG
    49.6 KB · Wyświetleń: 7
  • DSC00163.JPG
    DSC00163.JPG
    38.4 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
dzis zdecydowalam, ze jednak ja zrobie
icon_biggrin.gif

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Kamila babka zrobiona!!!
Ogromne dzięki za przepis!
cvety.gif

Ten zapach jest niebiański
lecker.gif
, jak ja wytrzymam do niedzieli!!
icon_eek.gif

Zrobiłam z połowy porcji i wyszła mi piękna baba + 5 małych babeczek! Chyba jeszcze zrobię im lukier cytrynowy!
lecker.gif

Mąż na pewno będzie zachwycony, już to czuje!!
CIMG0312.jpg

Załączniki

• CIMG0312.jpg
    CIMG0312.jpg
    381.2 KB · Wyświetleń: 6

orszulka20

Member
Wrz 26, 2008
1
0
0
cytrynka się gotuje:)

mój pierwszy wpis i pierwsze ciacho stąd. mam nadzieje,że wyjdzie:D

jak rozumiem, wypełniać do 3/4 wysokości? forma to nie kominek, ale taka, w której swoją babkę upiekła iwona44.

trzymajcie kciuki:)

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Kolejne podejście i totalna klapa,ale moja wina miałam do zutylizowania 3 mandarynki dość spore,ja wcześniej ich nie jadłam to bym wiedziała dlaczego zostały,bo pełno w nich pestek było potem za mała forma i za krótko piekłam ,ale w sumie nie żałuję bo po odkrojeniu i spróbowaniu kawalątka sama gorycz nie wiem czy to wina mandarynek czy pestek ,tak czy siak dobrze się stało ,że zakalec bo musieli by jeść na siłę
icon_mrgreen.gif
,zostaję przy cytrynie albo pomarańczy,z tymi owocami nie ma problemu

pokonewka

Member
Gru 23, 2008
7
0
0
Nie mogłam wypróbować tego przepisu ze względu na alergię na jajka, ale mam wypróbowane muffinki bez jajek i postanowiłam przerobić je na cytrynowe wykorzystując patent z gotowaną cytryną. Niestety - porażka, wyszły straaaasznie gorzkie :/ Co prawda w tych muffinkach było mniej cukru, ale mam wątpliwości, czy cukier byłby w stanie stłumić tę goryczkę tak czy inaczej. Widziałam tu w dyskusji jeden tylko taki przypadek, czy miałam trefną cytrynę? Tak się napaliłam na cytrynowe świąteczne babeczki, a tu taki klops
icon_sad.gif
Pestki usunęłam, więc to na pewno nie przez nie

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy