Babka drożdżowa zaparzana Anusiaczka

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Wyjełam z pieca, posmarowałam masłem wg. podpowiedzi Malgosimi i cukrem obsypałam.
Mam niewielką formę babkową, więc troszkę ciasta zostało i upiekłam je w małej keksówce,
jemy gorące, już połowy nie ma, pycha
lecker.gif
i ten pomysł Malgosiowy super jest, co za zapach
lecker.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja tez jestem fanka tego patentu, duzo smaczniejsze niz lukier IMHO - i slicznie błyska i mryga
icon_lol.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,193
2,746
113
Bardzo ładna. I jak ładnie przyrumieniona w środku. Mnie ta dziura zawsze wychodzi dużo jaśniejsza niż baba z zewnątrz. Obojętnie czy piekę w silikonie czy w czarnej metalowej formie.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ha, ja tez upiekłam
icon_mrgreen.gif
Ale jeszcze nie próbowałam. Z dotyku jest pulchna, wilgotna i leciutka
cvety.gif

A bałam się robiąc, jak z mlekiem mąka mi najpierw kluchy zrobiła twarde, a potem ciasto rzadkie się zrobiło po dodaniu reszty składników. Nastepnie stres, że nie urośnie wystarczająco, bo 1/3 formy tylko zajmowało, ale się podniosło i ładnie urosło.
Dam znać, czy smakowało
icon_mrgreen.gif
Jedyny minus póki co, ze mocno drożdżami pachniało przy pieczeniu - ale może to skutek tego zaparzania?
gruebel_2.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
moje strasznie ciezkie wyszly... buuu... moglam jdnak kulicz zrobic... chyba mi sie gust drozdzowy zmienil przez rok
icon_lol.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
W smaku całkiem smaczna
daumen.gif

Tylko co mnie podkusiło lukrem cytrynowym to oblac. Nigdy nie dodam juz cytryny do lukru...
ugly_08.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
I ja zrobiłam na święta. Nie wyszła mi jednak taka śliczna jak Lisa - miałam stresa jak ją robiłam bo też mi taki kluch wyszedł z tego zaparzania a potem strasznie luźne ciasto - mikserem wyrabiałam bo zagniatać się to to nie dało. Ciasta było malutko i miałam stracha że taka miniaturka jakaś będzie ale urosła tak że hej - na całą foremkę. Piekłam w takiej bez kominka. Też drożdże czułam wyraźnie.
Po upieczeniu niestety mi siadła i to sporo. Byłam pewna że zakalec będzie jak malowany - a tu nie
icon_mrgreen.gif
Struktura spłaszczona (jakby ktoś na niej siadł
zahnlos.gif
) ale w całości jednolita.
Ciasto jest niezbyt lekkie, bardzo wilgotne, sprężyste i pyszne - idzie jak woda - została już 1/4
icon_razz.gif

W sumie nie wiem czy mi wyszła
dontknow.gif
chyba nie bardzo - ale smakowo pycha.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Szybko sie starzeje nawet w folii. Szkoda..
 

maravilla

Member
Gru 10, 2005
59
0
0
Dla tych, którym nie pasuje smak lukru cytrynowego, bardzo polecam lukier pomarańczowy (skórka starta z pomarańczy, wyciśnięty sok i cukier puder).
daumen.gif
Jest pyszny, aromatyczny i ma ładny pomarańczowy kolor.
icon_smile.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Tak wygladała moja - wyszła bardzo wilgotna, prawie jak ponczowa po lekkim nasączeniu
icon_mrgreen.gif

Prowszę wybaczyć jakość zdjęć
icon_redface.gif

Obraz_015a.jpg
Obraz_018a.jpg Obraz_019a.jpg
Obraz_020a.jpg Obraz_053.jpg
Obraz_056.jpg Obraz_061.jpg
 

Załączniki

  • Obraz_018a.jpg
    Obraz_018a.jpg
    70.5 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_019a.jpg
    Obraz_019a.jpg
    80.9 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_020a.jpg
    Obraz_020a.jpg
    85.6 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_053.jpg
    Obraz_053.jpg
    56.8 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_056.jpg
    Obraz_056.jpg
    43.1 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_061.jpg
    Obraz_061.jpg
    56.8 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_015a.jpg
    Obraz_015a.jpg
    60.9 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o mrrrr Akulko
mniam.gif
jakość zdjęć bardzo dobra, nie szukaj dziury w całym bo baba wspaniała
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
maravilla @ 12 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=485144Ja daję zwykłe pomarańcze, ale nie widzę przeciwwskazań by zrobić z czerwonymi
icon_wink.gif
Wypróbuję w takim razie
icon_wink.gif


Dzieki dziewczyny za pochwały
icon_mrgreen.gif

Pieczenie pieczeniem, ale na zrobienie zdjęć miałam w sumie w te swięta 5 min. Ukroiłam ciasta byle jak (z niektórych to były smutne resztki już) i zrobiłam na szybko, więc nie sa ani zaaranzowane, ani specjalnie ładne. Zresztakiepsko u mnie z wizualno-estetyczna perspektywą
icon_rolleyes.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy