Babka makowa bez mąki!!! Pod choinkę od Pucha

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Czy wam się nie wydaje że mak mielony na sucho jest potem troche gorzki?
Robiłam kiedys japońską szarlotke z takiego suchego i kurcze ta gorycz mnie denerwowała :x
 

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Honoratko! Tam ta szczypta cynamonu odwraca uwagę od goryczy.
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Czy wam się nie wydaje że mak mielony na sucho jest potem troche gorzki?
Robiłam kiedys japońską szarlotke z takiego suchego i kurcze ta gorycz mnie denerwowała :x
Bo czasem mak trafia się gorzki, chyba mielenie nie ma nic do tego. Zresztą nie wiem, ja daję czasem do ciasta mak suchy nie mielony i nie moczony i jest OK. A czasem jest gorzkie, dlatego próbuję wcześniej, żeby nie zmarnować ciasta.
 

bacardi

Member
Wrz 13, 2004
2,860
0
0
Ja nie mam porównania, bo zawsze mam mielony na sucho. Ale to moze od maku zalezy.

Babke wypróbuje w sobote, oby mi wyszla Puchu :mrgreen: :mrgreen: :wink:
 

bacardi

Member
Wrz 13, 2004
2,860
0
0
No i upieklam
Babeczka pierwsza klasa. Mieciutka, wilgotna, pyszna. Mak mialam mielony na sucho, dwa razy, orzechów mialam troche za malo to dodalam zmielone migdaly, mysle, ze z korzyscia dla ciasta. Calosc polalam lukrem.
Robi sie szybciorem i chyba nie da sie zepsuc tego ciasta bez jakis specjalnych staran ;)
Dopisuje babke do listy swiatecznej
icon_smile.gif


A wogóle to czemu Puchu-leniuchu nie wstawiles przepisu do ciast ??? :baa:
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Oooooo ty Puchu leniuchu!!!
Wykręcałes się okropnie oj ty ty
Zaraz doniosę na ciebie do moderatora i mi cały ten wąteczek wstawi do ciast :mrgreen: ampsss będzie mój i juz!
 

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
zrobilam choć mak stawial opory i w końcu na mokro go zmielilam. Bardzo mi smakuje, wilgotna, wysoka mimo wszystko, mocno makowa, smakuje jak masa do makowca, tylko mniej slodka, bardziej delikatna, bardziej puszysta. Z powodzeniem świąteczna babka. Bardzo mi smakuje. Natomiast oslabil mnie moj maz, ktory zapytal :" Dlaczego w tym murzynku jest tyle maku..? :lol: ale on nie lubi maku wiec jest usprawiedliwiony.... :wink:
 

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Ja też wypróbowałam babkę Puchatka, zdjęcia wstawiłam do albumu. Wszystkim bardzo smakowała Świetnie smakuje podana z bitą śmietaną.
Ja robiłam z maku wcześniej sparzonego i zmielonego potem 2 razy. Babka nie wyszła mi zbyt wysoka, ale ja zrobiłam ją w dość sporej foremce, o średnicy 27 cm, a wysokości 9 cm (bez kominka).
Ciasto jest lekko wilgotne, i właśnie myślę, że nadawałoby się świetnie na krązki do tortu.
Mam też ochotę zrobić dla porównania tę babkę z suchego maku, ale nie mielonego. Robię podobnie pieguska i myślę, że to dobrze by wyszło.
Chciałam jeszcze zwrócić uwagę na taki drobiazg: nie próbujcie mielić suchego maku w maszynce elektrycznej. Kiedyś próbowałam to robić i skończyło się złamaniem jakiegoś trzpienia, czy czegoś tam. Na szczęście udało się dokupić to coś. :mrgreen:
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
To mnie Jotka zalamalas.. :cry:
Ja po wielu bojach kupilam sobie mikser Krupsa z maszynka do mielenia elektryczna i juz chcialam tam ten mak suchy sypac. Dobrze , ze uprzedzilas...I znowu sie okazuje,ze nie mam w czym maku zmielic...
icon_sad.gif

Chyba zmiele na mokro...
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Agusiu namoczony i spazony mak to zupełnie cos innego niz suchy i taki możesz spokojnie zmielic. Na sucho to ja kiedys spróbowałam zmielic w takiej ręcznej z tarczami podobno takiej specjalnej do maku. Skończyło sie zakwasami w ramionach i prawie urwaną rączka a maku było może ze 2 łyzki :mrgreen: . Mak ma taka dośc mocna skórke i sporotłuszczu w sobie i może dlatego jest taki oporny w mieleniu.
 

ToMagda

Member
Wrz 20, 2004
243
0
0
Chciałam jeszcze zwrócić uwagę na taki drobiazg: nie próbujcie mielić suchego maku w maszynce elektrycznej. Kiedyś próbowałam to robić i skończyło się złamaniem jakiegoś trzpienia, czy czegoś tam. Na szczęście udało się dokupić to coś. :mrgreen:
A ja mieliłam tak mak. I nic mi się nie popsuło. Tylko wsypywałam małymi porcjami. PróbowaŁAM TEŻ MIELIĆ SUCHY MAK W ŻARNOWYM MŁYNKU DO KAWY. rAZ POSZŁO DOBRZE, A ZA DRUGIM RAZem chyba mak był za wilgotny i zapychał młynek. To wtedy go w akcie desperacji zaczęłam mielić w maszynce do mięsa.
A w sklepach teraz można dostać mielony mak.
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Jutro zabiorę się za tę babkę, ale gryzie mnie mak.
Wiem, że można go zmielić na sucho malutkimi porcjami, ale z drugiej strony wolałabym go sparzyć i pozbyć się śmieci.

Jak długo parzy się mak w wodzie?
Czy zmielić go na mokro, czy jak wyschnie?
Czy sprawi to jakąś różnicę babce?
 

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Ja zalewam mak wrzącą wodą i zostawiam go w tej wodzie aż ostygnie. Zwykle robię to rano przed wyjściem do pracy, a kiedy wracam, to odcedzam go na drobniutkim sitku, aż cała woda skapie i zaraz potem mielę. Tak robiłam też w przypadku babki Puchatka.
A orzechów, o które pytała Agniesia nie obierałam ze skórek, tylko w całości zmieliłam. Młynek do orzechów miele bardzo drobno, w ogóle nie widać skórek, ani też nie odczuwa się gorzkiego smaku. Agniesiu, piszę dopiero teraz, bo nie zauważyłam wcześniej tego wątku; wiesz, jaki człowiek zagoniony przed świętami :flip:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy