Czy wam się nie wydaje że mak mielony na sucho jest potem troche gorzki?
Robiłam kiedys japońską szarlotke z takiego suchego i kurcze ta gorycz mnie denerwowała :xBo czasem mak trafia się gorzki, chyba mielenie nie ma nic do tego. Zresztą nie wiem, ja daję czasem do ciasta mak suchy nie mielony i nie moczony i jest OK. A czasem jest gorzkie, dlatego próbuję wcześniej, żeby nie zmarnować ciasta.
Chciałam jeszcze zwrócić uwagę na taki drobiazg: nie próbujcie mielić suchego maku w maszynce elektrycznej. Kiedyś próbowałam to robić i skończyło się złamaniem jakiegoś trzpienia, czy czegoś tam. Na szczęście udało się dokupić to coś.
A ja mieliłam tak mak. I nic mi się nie popsuło. Tylko wsypywałam małymi porcjami. PróbowaŁAM TEŻ MIELIĆ SUCHY MAK W ŻARNOWYM MŁYNKU DO KAWY. rAZ POSZŁO DOBRZE, A ZA DRUGIM RAZem chyba mak był za wilgotny i zapychał młynek. To wtedy go w akcie desperacji zaczęłam mielić w maszynce do mięsa.
A w sklepach teraz można dostać mielony mak.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.