Bakaliowe ciasto 10/10

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od lat. Nie mam pojęcia skąd się wziął, ale jest bardzo często wykorzystywany, z dużym powodzeniem. Zazwyczaj jako ciasto "awaryjne", bo robi się je 5 minut.

Bakalie (co kto ma i praktycznie w dowolnej ilości
icon_mrgreen.gif
) wysypać na dno wysmarowanej tłuszczem (może być olej) formy.
DSC_0292.JPG
4 jajka, 10 łyżek mąki, 10 łyżek cukru i 10 łyżek oleju zmiksować. Wylać na bakalie.
DSC_0293.JPG
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. Piec 40-60 min. Ciasto ma się na wierzchu zezłocić.
DSC_0297.JPG
Gdy ciasto lekko przestygnie polukrować.

Tym razem użyłam: rodzynki, śliwki kalifornijskie, morele, pokrojone na kawałki figi i orzechy włoskie.
Można użyć także daktyli, żurawin, migdałów, wszystkich rodzajów orzechów itp.
Bakalii nie trzeba kroić.

PS.
To mój debiut przepisowy
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • DSC_0293.JPG
    DSC_0293.JPG
    84.2 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0292.JPG
    DSC_0292.JPG
    94.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0297.JPG
    DSC_0297.JPG
    84.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Jak do tej pory nikt się nie skusił, ale właśnie będę robić więc wyciągam.
Dzisiaj z: figami, morelami, śliwkami kalifornijskimi, żurawinami i migdałami
 

mexikana

Member
Sty 15, 2008
6,761
0
0
W ogole nie widzialam tego ciasta, teraz na pewno sie skusze
daumen.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ale takie niewielkie? Też mnie to zastanowiło jak rano czytałam przepis, że coś ten czas pieczenia jakiś przydługi... chyba że dlatego że w 150 stopniach
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
To ciasto wyszło dosyć niskie, bo forma duża. Teraz robiłam w innej, mniejszej formie i wyszło wyższe.
Nie wiem czemu w przepisie jest taka niska temp. i długi czas. Ale rzeczywiście mniej więcej po 40 min zaczyna się rumienić.
Być może chodzi też o to, aby bakalie się nie spaliły. Czasem gdy ciasto niedokładnie przykryje bakalie, potrafią się nieźle przypiec, więc co by dopiero było gdyby temp. była 180-200 st.
 

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Nie. Te cztery jajka w zupełności wystarczą.
Ja nie namawiam, ale dzisiaj znajomi wyszli ode mnie z przepisem na to ciasto w garści
icon_mrgreen.gif