Bakaliowe ciasto 10/10

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od lat. Nie mam pojęcia skąd się wziął, ale jest bardzo często wykorzystywany, z dużym powodzeniem. Zazwyczaj jako ciasto "awaryjne", bo robi się je 5 minut.

Bakalie (co kto ma i praktycznie w dowolnej ilości
icon_mrgreen.gif
) wysypać na dno wysmarowanej tłuszczem (może być olej) formy.
DSC_0292.JPG
4 jajka, 10 łyżek mąki, 10 łyżek cukru i 10 łyżek oleju zmiksować. Wylać na bakalie.
DSC_0293.JPG
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. Piec 40-60 min. Ciasto ma się na wierzchu zezłocić.
DSC_0297.JPG
Gdy ciasto lekko przestygnie polukrować.

Tym razem użyłam: rodzynki, śliwki kalifornijskie, morele, pokrojone na kawałki figi i orzechy włoskie.
Można użyć także daktyli, żurawin, migdałów, wszystkich rodzajów orzechów itp.
Bakalii nie trzeba kroić.

PS.
To mój debiut przepisowy
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • DSC_0293.JPG
    DSC_0293.JPG
    84.2 KB · Wyświetleń: 156
  • DSC_0292.JPG
    DSC_0292.JPG
    94.5 KB · Wyświetleń: 159
  • DSC_0297.JPG
    DSC_0297.JPG
    84.8 KB · Wyświetleń: 152
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Jak do tej pory nikt się nie skusił, ale właśnie będę robić więc wyciągam.
Dzisiaj z: figami, morelami, śliwkami kalifornijskimi, żurawinami i migdałami
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
W ogole nie widzialam tego ciasta, teraz na pewno sie skusze
daumen.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ale takie niewielkie? Też mnie to zastanowiło jak rano czytałam przepis, że coś ten czas pieczenia jakiś przydługi... chyba że dlatego że w 150 stopniach
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
To ciasto wyszło dosyć niskie, bo forma duża. Teraz robiłam w innej, mniejszej formie i wyszło wyższe.
Nie wiem czemu w przepisie jest taka niska temp. i długi czas. Ale rzeczywiście mniej więcej po 40 min zaczyna się rumienić.
Być może chodzi też o to, aby bakalie się nie spaliły. Czasem gdy ciasto niedokładnie przykryje bakalie, potrafią się nieźle przypiec, więc co by dopiero było gdyby temp. była 180-200 st.
 

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Nie. Te cztery jajka w zupełności wystarczą.
Ja nie namawiam, ale dzisiaj znajomi wyszli ode mnie z przepisem na to ciasto w garści
icon_mrgreen.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,624
2,494
113
Oo, jakie fajne ciasto znalazłam i jakie szybkie :zahn:
Mam dużo bakalii więc koniecznie muszę je wypróbować :gruebel: Moi nic nie pisze o moczeniu bakalii, chyba jak je zaleję odrobinę herbaty z prądem to też wyjdzie, co?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,657
2,954
113
Tylko dobrze je osusz po moczeniu, bo jak będą mokre, może się zmienić konsystencja ciasta, co grozi zakalcem.
Dlatego lepiej, Reniu, żeby to był sam prąd. :)

Też nie widziałam tego ciasta, zaraz zapiszę i pewnie zrobię, bo też mam sporo bakalii.
 
  • Like
Reakcje: Joanna

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,624
2,494
113
Napiszę tak na przyszłość, że dałam do tego ciasta tylko 5 łyżek cukru i było dla mnie w sam raz, a ja lubię słodkie ciasta. Trzeba pamiętać, że dodatkowy cukier jest w bakaliach.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,624
2,494
113
Tak, moczyłam, ale niedługo i w małej ilości prądu :mrgreen: tzn dałam herbaty i odrobinę nalewki malinowej, ale tyle tylko, żeby zmoczyć bakalie i co chwila je łyżką przemieszałam i tak z pół godz, a potem na siteczko, ściekło co miało ścieknąć i dla pewności wysypałam je na papierowy ręcznik.
 
  • Like
Reakcje: Joanna