- Paź 28, 2008
- 4,240
- 0
- 0
Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od lat. Nie mam pojęcia skąd się wziął, ale jest bardzo często wykorzystywany, z dużym powodzeniem. Zazwyczaj jako ciasto "awaryjne", bo robi się je 5 minut.
Bakalie (co kto ma i praktycznie w dowolnej ilości
) wysypać na dno wysmarowanej tłuszczem (może być olej) formy.
4 jajka, 10 łyżek mąki, 10 łyżek cukru i 10 łyżek oleju zmiksować. Wylać na bakalie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. Piec 40-60 min. Ciasto ma się na wierzchu zezłocić.
Gdy ciasto lekko przestygnie polukrować.
Tym razem użyłam: rodzynki, śliwki kalifornijskie, morele, pokrojone na kawałki figi i orzechy włoskie.
Można użyć także daktyli, żurawin, migdałów, wszystkich rodzajów orzechów itp.
Bakalii nie trzeba kroić.
PS.
To mój debiut przepisowy
Bakalie (co kto ma i praktycznie w dowolnej ilości


4 jajka, 10 łyżek mąki, 10 łyżek cukru i 10 łyżek oleju zmiksować. Wylać na bakalie.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. Piec 40-60 min. Ciasto ma się na wierzchu zezłocić.

Gdy ciasto lekko przestygnie polukrować.
Tym razem użyłam: rodzynki, śliwki kalifornijskie, morele, pokrojone na kawałki figi i orzechy włoskie.
Można użyć także daktyli, żurawin, migdałów, wszystkich rodzajów orzechów itp.
Bakalii nie trzeba kroić.
PS.
To mój debiut przepisowy

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: