Baleron*

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
ja peklowałam cały tydzień
kawałek 1.8kg był "podługowaty"
po uparzeniu w woreczku miałam ok. pół szklanki płynu
mój M stwierdził,że u niego w domu właśnie wstrzykiwało się zalewę w całej objętości mięsa do szynek
i jeszcze stwierdził,że baleronek prawie taki dobry, jak u mamusi
rofl.gif
 

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0
Dziś wkładam w zalewę baleron, szynkę i polędwiczkę tyle, że będzie wędzona.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,752
3,012
113
Beato, studzisz ten baleron w wodzie, czy wyjmujesz natychmiast po zakończonym parzeniu?
Nie wiem, co robić, właśnie zgasiłam gaz pod garem.
gruebel_2.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Ja tez mialam ten dylemat... wyjelam z wody po jakichs 15 minutach i parzylam troche krocej, bo zamiast karkowki mialam schab, wiec zamiast baleronu bedzie schab peklowany - tez dobrze. Teraz sie zastanawiam czy wyjac z worka czy zostawic w worku do ostygniecia.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
już za późno, ale odpowiadam:
ja wyciągam z wrzątku i zawijam od razu w folię aluminową-to znaczy do tej pory tak robiłam. Wczoraj natomiast przygotowywałam schab i po zakończeniu "parzenia" schab z workiem schłodziłam w zimnej wodzie.

A.S., na Boże Narodzenie robiłam schab peklowany tym sposobem, ale jakiś trochę wiórowaty mi wyszedł, a jak Tobie?
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Beato, ja pozostawilam chwile do odciekniecia na polmisku po wyjeciu z worka - bo jakos sie duzo w srodku zebralo soku z miesa, mimo, ze do worka sie woda nie dostawala... Potem tez zawinelam w folie. Czy wiorowaty wyszedl jeszcze nie wiem, poczekam az do konca ostygnie i dopiero odkroje kawalek, ale na pewno nie taki jak karkowka.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,752
3,012
113
Beato, nie szkodzi, że teraz, może sie jeszcze komuś przyda ta informacja.
icon_smile.gif

Z wyjęciem odczekałam pół godzinki, dość gorący był jeszcze. Dziś rano go spróbowałam i to chyba jest najlepszy baleron, jaki w ogóle jadłam. Do marynaty dałam znacznie więcej przypraw, ale tak lubię.
Dzięki za przepis i zachęcający opis, cieszę sie, że sie skusiłam.
 

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
ja już parę razy robiłam szynkę wg tego przepisu i wychodziła pyszna
po parzeniu /1godz. na 1kg mięsa/ wyciągam z worka i zostawiam do wystudzenia
czy ta fiolia to po to,żeby była bardziej soczysta?
tak jak Buka,dodaję więcej przypraw
teraz mojego M. kręci na wędzarnie,bo swoja szynka "to je ono"
daumen.gif
 

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
ja już parę razy robiłam szynkę wg tego przepisu i wychodziła pyszna
po parzeniu /1godz. na 1kg mięsa/ wyciągam z worka i zostawiam do wystudzenia
czy ta fiolia to po to,żeby była bardziej soczysta?
tak jak Buka,dodaję więcej przypraw
teraz mojego M. kręci na wędzarnie,bo swoja szynka "to je ono"
daumen.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Sprobowalismy schabu - otoz, wiorowaty to moze on i nie jest, ale suchy jak to schab... Kurcze, zaluje, ze nie bylo karkowki jak bylam na zakupach, a potem to by bylo za pozno na marynowanie. Nastepnym razem dodam wiecej przypraw rowniez. Smak zupelnie inny niz schab pieczony jaki sie robi zawsze u mnie w domu.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Buko, cieszę się, że Wam smakowało
icon_biggrin.gif


A.S. mój schab zwykły, tylko solony, czosnkowany i majerankowany
icon_wink.gif
-wyszedł soczysty, natomiast mówiłam o peklowanym, że wiórowaty, może to peklowanie chudego mięsa wszystkie soki z niego wyciągnęło
gruebel_2.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
jakoś mi się ubzdurało, że tej soli peklowej ma być malutko
dump.gif

miałam odrobinę peklowej, i dziś dokupiłam opakowanie soli zmiękczającej i całość ważyła 30g więc dosypałam do tego 40g zwykłej soli niejodowanej
nie wiem czy coś z tego wyjdzie czy może jutro dokupić paczuszkę tej zmiękczającej i domieszać?
gruebel_2.gif


anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
 

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
kasha @ 29 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1124225jakoś mi się ubzdurało, że tej soli peklowej ma być malutko
dump.gif

miałam odrobinę peklowej, i dziś dokupiłam opakowanie soli zmiękczającej i całość ważyła 30g więc dosypałam do tego 40g zwykłej soli niejodowanej
nie wiem czy coś z tego wyjdzie czy może jutro dokupić paczuszkę tej zmiękczającej i domieszać?
gruebel_2.gif


anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
ja bym nie kombinowała za zwykłą solą
ta do peklowania ma w składzie saletrę i jakieś inne cuda
nie wiem,czy zwykł sol dogłębnie zapekluje mięso
ono ma być po ugotowaniu różowe w środku a nie szare /tak mówi mój teść,który kiedyś szynki robił zawodowo/
ja daje wg przepisu na opakowaniu soli peklowej firmy Prymat
życzę pysznego wyrobu
 

gosia5

Member
Sty 7, 2011
23
0
0
Smaczne, delikatne i dobrze przyprawione...na pewno do powtórzenia!!!!
 

Załączniki

  • wszystkie_z_KODAKA27.11.11_001.jpg
    wszystkie_z_KODAKA27.11.11_001.jpg
    57.8 KB · Wyświetleń: 1

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,752
3,012
113
Ja też.
lecker.gif