Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Jaki wilgotny spod ?
Jak sie suszy, to i wierzch i spod i boki sa takie same - suche
icon_mrgreen.gif

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Czasami u mnie środeczek lekko wilgotny jest,wierzch bardziej chrupki.Tak wyczytałam na tamtym forum a sama nie odwracam,bo taki fajny brzeg sie robi.Daje śmietanę Łaciata 200ml z odrobina pudru-zawsze to mniej kalorii bo robię ją naprawdę czesto.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Agusiu, dobrze wysuszona beza nie powinna robic sie miekka. Jednak bywaja dni, kiedy jest zdecydowanie wieksza wilgotnosc powietrza, wowczas lepiej w jakims miejscu, gdzie bedzie pozbawiona szansy na wciaganie tej wilgoci.

A co do zoltek... Z reguly obie odwrotnie.
icon_biggrin.gif
Zbieram bialka
icon_smile.gif

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Z zółtek robię:ajerkoniak,faworki,lody,czekoladowe marzenie/zamiast białek daję tam utarte właśnie zółtka/

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
moja wersja czekoladowego marzenia //www.cincin.cc/index.php?showtopic=11694&hl=czekoladowe+marzenie-4 czekolady rozpuszczam nad wrzątkiem,6 zołtek ucieram na kogiel mogiel z odrobina pudru,500ml kremówki ubijam na sztywno.Mogielku trochę podjadam w międzyczasie.Zółtka mieszam mikserem z czekoladą/ciepłą/ wlewam to do kremówki i dalej mikserem na obrotach 2-3 mieszam i do lodówki.Mozna zrobić spód np z biszkoptów maczanych w pączu. Lody Dziuni również zmodyfikowane:6 zółtek z Pavlovej plus 2 mieszam na mogiel z ok 15 łyżkami pudru,6 płaskich łyżek kakao,2 białka na sztywno/mozna i więcej/500ml kremówki też na sztywno.Wszystko powoli wymieszać-część daję do maszynki do lodów resztę do zamrażalnika.Inne: 3/4 szkl pudru.6 zółtek 500 ml smietanki,owoce.Smietankę mocno zagrzać nie gotować,zółtka zmiksować z pudrem.Przestudzoną smietankę powoli wlewac do zółtek,miksować cały czas,Dodać owoce.Zamrozone przemiksować 1lub2.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
kurde dziewczyny a co jak nie mam mąki kukurydzianej ???? czym zastąpic ???

cholerka no skleroza ze mnie i zapomniałam kupic a chciałam właśnie upiec

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
oki Kasiu dziękuję i idę piec z mąką ziemniaczaną

tfu tfu oby nie opadła
icon_mrgreen.gif

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Niewiem gdzie ja zostawić wpiekarniku???
Była taka piękna wysoka i dlaczego opadła męczy mnie to
gruebel_2.gif

Jutro jeszcze smietanka i degustacja
mniam.gif

AnnaH

Member
Lis 15, 2005
1,423
0
0
Kasiu , nie jestes sama, mnie tez pieknie wyrosla a jak wylaczylam piekarnik i zostawilam to pieknie opadla(((.
Ale mysle ze i tak bedzie pyszna. Tylko poiwedzcie mi, bo na razie caly czas siedzi w piekarniku i zostanie tam do rana, czy moge po nalozeniu bitej smietany trzymac w lodowce??Nie zaszkodzi to bezie???Goscie beda po poludniu dopiero a ja chcialam w poludnie juz smietane ubic i nalozyc.

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
U mnie postoi wówczas,gdy syna nie ma i sama sobie robię-zjadłabym ją w 2 dni ale naprawdę walczę ze sobą-Pavlova to mój nr 1 w słodyczach

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
moja beza wyszła świetnie
daumen.gif
może ciutkę opadła ale ciutkę
teraz czeka na przystrojenie bitą śmietaną i wonogronami

jak ustroję wkleję fotkę i zdam relację po degustacji gości
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy