Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
bietka @ 19 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=524525Ja na 7 sklepowych białek daję 250 g cukru.Zastanawiam się do ilu gram mozna optymalnie zejść by jej nie zaszkodzić?
To pewnie jest dosc cieka linia, bo jak widac z prob innych osob, bezy albo wychodza, albo nie. Glownie wina za malej ilosci cukru. Nie pamietam w jakim programie kulinarnym podawano, ze na jedno bialko lyzka stolowa cukru. Kurcze, chyba ktos nie probowal sam z tego przepisu, albo to wersja piekarniowo-cukiernicza, gdzie dodaja na skale przemyslowa inne 'ulepszacze'.
icon_neutral.gif

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
ha!!

robilam biala - wyszla jak marzenie a teraz czekoladowa chyba sknocilam - piana do momentu dodania kakao - cudna -z kakao klapla - nie plynela, ale nie byla taka cudna jak bez - nie wyjdzie mi???

siedzi teraz w piekarniku... sie boje bo mam dzis gosci - kurcze... robic druga???

kiedy dodajecie kakao? tez wam pada po dodaniu?

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Również miałam takie same przeboje z czekoladową i białą piekę b.często a czekoladową ten jeden raz i poddałam się.Po dodaniu kakao piana od razu opadła.

Baldrick

Member
Maj 5, 2005
1,571
0
0
bietka @ 26 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=527753Również miałam takie same przeboje z czekoladową i białą piekę b.często a czekoladową ten jeden raz i poddałam się.Po dodaniu kakao piana od razu opadła.
w niedzielę zrobiło mi się tak samo

sypałem bezpośrednio do ubijanej masy, wcześniej przesiałem przez sitko.
zostały mi do dodania 3 łyżki cukru i razem z tym cukrem podawałem kakao.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Nie pieklam bezy czekoladowej ale kiedys robilam bardzo czesto biszkopty (bylo to lata temu
icon_wink.gif
). Mysle, ze zasada jest podobna: po dodaniu calego cukru, kiedy masa nadawalaby sie do piekarnika (gdybysmy planowali beze w kolorze blond
fiesgrins.gif
) nalezy wylaczyc robot i powoli dodawac kakao posypujac je po sciankach naczynia. Nie uzywac juz robota, czy KA czy innego wynalazka, ale powoli wkrecac lyzka, zeby nie zniszczyc ubitej juz bezy.

Dodanie zbyt duzej ilosci kakao na raz spowoduje klapniecie bezy, bo struktura nie wytrzyma.

Za jakos mojej porady nie gwarantuje, ale wydaje mi sie to raczej logiczne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Baldrick

Member
Maj 5, 2005
1,571
0
0
mi tez teraz wydaje się to logiczne. bo właśnie ostatnio trochę za długo ubijałem to kakao ... następnym razem spróbuję wg Twojego sposobu.

dzięki

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Mi PAvlovą ubija sam robot takim drucianym mieszadłem.Fakt,ze wsypywałam powoli kakao przez otwór w pokrywce bezpośrednio na ubite białka i natychmiast piana zrobiła się rzadka.

Katee

Member
Lut 1, 2007
84
0
0
Ostatnio robiłam też z większych jajek i okazało się, ze owszem żółtka były duże (a żółtka niepotrzebne) a białka wyszło mi mało. Pavlova wyszła też mniejsza niż zazwyczaj. warto zwrócić na to uwagę. Następnym razem wybiorę mniejszy rozmiar jajek , by zawierały więcej białka.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Kasiu- przejrzyj caly watek, - juz nie pamietam dokladnie, ale ktos chyba wspominal cos tam o piekarniku gazowym.
Szczegolow nie pamietam.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ha, a więc to wina piekarnika? No to mam rozwiązanie mojej klęski
baa.gif
cry_1.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
O gazowym, to ja czesto pisze w temacie 'beza'. Bo mam porownanie. Tam sa potrzebne nizsze temperatury i odparowywanie, czyli uchylanie drzwiczek.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Moni- da sie
icon_wink.gif

Marghe ma przepis na mini pavlowa- jest z 3 bialek, a przepis tak w zasadzie sie nie rozni, oprocz temp. suszenia.
Zajrzyj- jest w deserach
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy