barnus @ 31 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=815268Czy w przepisie czasem nie ma błędu odnośnie czasu pieczenia pisze 2 minuty a później 30 minut?Nie ma błędu, przecież wyraźnie jest napisane:
mirabbelka @ 3 Nov 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=193406Temperatura piekarnika 250 st C. Wnętrze dobrze spryskać wodą. Chleby piec pojedynczo, po 2 minutach obniżyć temperaturę do 230 i piec ok. 30 minut. Upieczony można jeszcze zostawić na 10 min w wyłączonym piekarniku.
samanta @ 9 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=942578.Agatko jaki piękny chleb! Piekłaś go w garnku, na kamieniu, czy jak?Dziękuję![]()
Piekłam na mocno rozgrzanej blasze. Włączam piekarnik z termoobiegiem i dolnym grzaniem na 250 stopni (z blachą włożoną na najniższy poziom), jak się nagrzeje do tych 250 to zmniejszam na odpowiednią temperaturę (u mnie 250 to jakby ze 300 było). Jak już się "ochłodzi" do tej temp. to wrzucam chleb, po 5 minutach wyłączam dolne grzanie i zostawiam sam termoobieg.
Nie mogę niestety grzać góra-dół, bo brzegi mi się w ogóle nie rumienią, a skóra robi się gumowa. Tylko termoobieg, chociaż wiem, że do chlebów to niewskazane. Szkoda, że mój piekarnik tego nie wie.![]()
mirabbelka @ 3 Nov 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=193406zaczyn:
450g zakwasu
250g mąki pszennej 550A ten zakwas to jaką powinien miec hydracje? Mam taki 100% i zastanawiam sie czy moge go uzyc bez modyfikacji proporcji...
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.