Bialy chleb na zakwasie z San Francisco

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Dziękuję Lisce za wspaniałe wskazówki, które umożliwiły mi wyrastanie chlebka bez ściereczki w koszyczku
anbetung.gif
Wyszedł taki:

bialy_z_san_franc.JPG

A mirabelce za podanie tego smakowitego przepisu.
anbetung.gif
mniam.gif

bialy_z_san_franc1.JPG

PS. Jak zwykle na niezawodnym pszennym zakwasie
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• bialy_z_san_franc.JPG
    bialy_z_san_franc.JPG
    80 KB · Wyświetleń: 3
  • bialy_z_san_franc1.JPG
    bialy_z_san_franc1.JPG
    123.4 KB · Wyświetleń: 3

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Upieklam w sobote z polowy porcji, tym razem na nowym zakwasie pszennym, a wlasciwie mieszanym: zytni razowy zaczelam dokarmiac maka pszenna. Bardzo sie ciesze, poniewaz chleb rosl ladnie pomimo moich szczerych watpliwosci. W smaku bardzo dobry, mnie przypomina polskie pieczywo, tak jakbym skads znala juz ten smak...

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
super pyszny chleb, kiedys go robilam, ale jakos nie zapamietalam

pycha
obraz038vx1.jpg

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Malgosiu piękne bochenki ci wyszly i cudny środek.

beata65

Member
Paź 1, 2006
374
1
0
Zrobiłam i .... wyszedł, tzn. wyszedł z koszyczka!!! Pierwszy raz udało mi się wydostać chleb z koszyka do wyrastania. Jestem z siebie dumna i chyba się już nie boję tego ustrojstwa. Z rozpaczy koszyki do wyrastania chleba nz koszyki do serwowania pieczywa, ale teraz chyba będą wykorzystane zgodnie z przeznaczeniem.

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Mam pytanie, czy można użyć do tego takie ciasta niby zakwaszanego? Niby, bo drugie dokarmienie było po 12h. Można potraktować to jako zakwas w tym przepisie?

Cingiscan

Member
Wrz 2, 2007
26
0
0
CYTATZaczyn podzielić na kawałki i wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta chlebowego za pomocą maszyny bądź miksera. Zagniatać 6-8 minut. Powinno być elastyczne i dać łatwo się rozciągać bez rozerwania. Ręcznie czas zagniatania ok. 10 do 12 minut.
To znaczy, że najpierw mikserem 6-8min a potem ręcznie 10-12, czy tylko jedno albo drugie?
Robię chlebek, jak się uda, to może walnę fotkę.

Cingiscan

Member
Wrz 2, 2007
26
0
0
Chleb jest dobry naprawdę, jakby trochę gęstszy niż np. sklepowy. Następny zrobię chyba wg tego samego przepisu, tylko bardziej razowy. A tu zdjęcie:
24963370lk1.jpg

Dzięki za przepis
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cingiscan

Member
Wrz 2, 2007
26
0
0
A to jeszcze spytam:
Po tych 4ech godzinach fermentowania, kiedy mam uformować już bochenek, zagniatać to jakoś dłużej, czy prawie w ogóle? Jest jakiś sposób, żeby potem ciasto rosło trochę bardziej do góry, niż na boki(bo u mnie najpierw się rozłazi po formie, a potem idzie w górę zazwyczaj)?
icon_razz.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
w przepisie jest tak:
Uformować podłużne bądź owalne chleby. Aby uzyskać okrągły bochenek należy porcję ciasta rozpłaszczyć lekko na blacie i zawijać końce do środka lekko obracając na osi aż utworzy się gładka kula. Jeśli będzie wyrastała dalej na blasze wyłożonej papierem, końce zawinąć pod spód - jeśli zaś w koszyku układamy ją zlepionymi końcówkami do góry.
Chleb powinien jeszcze raz wyrosnąć mniej więcej 50% swojej objętości. W temperaturze pokojowej zajmie to ok. 3 godziny. Najlepiej sprawdzić palcem, czy już dobrze wyrośnięte.

to oznacza, ze po wyjeciu ciasta z miski nalezy je odgazowac, tzn dokladnie rozplaszczyc na blacie i zawijajac jak opisano, uformowac kule. mozna to zrobic kilkakrotnie: rozplaszczyc, zawinac i jeszcze raz rozplaszczyc to co zawinete i ponownie uformowac kule. juz na tym etapie ciasto powinno nabierac formy, czyli miec tendencje do rosniecia w gore. wszystko zalezy od techniki formowania. trzeba napinac wierzchnia warstwe chleba zlepiajac konce.

ja czesto powtarzam te wyzej opisana czynnosc jeszcze co najmniej raz w trakcie wyrastania. tak formowany bochenek poprawia swoj ksztalt doslownie "w oczach".

dobrym przykladem na cwiczenie formowania bochenka jest ten chleb: http://www.chleb.info.pl/prostyjasny.html

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Pieklam ten chleb juz dwa razy - jest pycha! ( w odstepie tygodniowym)
Pierwszy raz zrobilam go w formie podluznej. Nie dzielilam na dwa bochenki, wiec wyszedl dluuugi i wielki
icon_mrgreen.gif

I robilam z zakwasu zytniego - nie moge mu nic zarzucic
icon_wink.gif
Nie mialam z nim zadnego problemu, ladnie wyrastal i ladnie wyrosl w piecu.
Z jednej strony chleba pokazal mi jezora - podobnie, jak Dziuni, tylko moj jezor byl troche mniejszy
icon_wink.gif

W smaku jest super!

PICT0008.JPG

Wczoraj pieklam poraz drugi, ale z pszennym zakwasem i wyszedl rownie pysznosciowy.
Tym razem pekl mi tylko troche ( taki malutki jezyczek
icon_wink.gif
)
Znowu zrobilam tylko jeden bochen, ale wyrastal w okraglym koszyku.
Znow wyszedl olbrzymi
icon_mrgreen.gif
- skojarzyl mi sie z takim wiejskim chlebem
icon_mrgreen.gif

Bardzo nam smakuje i na pewno to jeden z ulubionych
icon_wink.gif

Bardzo dziekuje za przepis
bussi.gif
cvety.gif
- i polecam tym, ktorzy jeszcze go nie piekli
icon_wink.gif

Wczorajszy na pszennym zakwasie

PICT0003.JPG

PICT0004.JPG

Załączniki

• PICT0008.JPG
    PICT0008.JPG
    121.4 KB · Wyświetleń: 2
  • PICT0003.JPG
    PICT0003.JPG
    108.8 KB · Wyświetleń: 2
  • PICT0004.JPG
    PICT0004.JPG
    115.4 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_biggrin.gif
bussi.gif

Dziekuje, Mirabbelko
cvety.gif

Szkoda, ze temu olbrzymowi nie zrobilam zdjecia, jak byl w calosci
icon_mrgreen.gif

Chociaz moze na zdjeciu i tak nie wygladalby tak, jak w rzeczywistosci...
icon_wink.gif

- ale jest pyszny i to sie liczy
icon_wink.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
A tego tez jeszcze raz robilam i nie wiem, jakim cudem, ale wyszedl jeszcze lepszy od poprzedniego
icon_biggrin.gif

Tamten, choc w srodku byl dziurkowaty, wydawal mi sie troche "ciezszy", a ten teraz wydaje mi sie, ze wyszedl bardziej lekki
icon_biggrin.gif

I nie mial zadnego pekniecia
icon_biggrin.gif

No, a teraz, to mam szlaban na pieczenie na jakis czas, bo do zamrazalnika juz nic nie wcisne
icon_mrgreen.gif

Cingiscan

Member
Wrz 2, 2007
26
0
0
Pytanie: czy po 30 godzinach leżenia zaczynu w lodówce mogę go używać, czy raczej nie. Bo nie wiem, czy jak go użyje, to nie będzie to pewna strata mąki.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy