- Sty 29, 2006
- 1,286
- 0
- 0
Nie są to do końca takie typowe muffinki, ale bardzo podobne, dlatego je tu zamieściłam. Ciasto wychodzi nieco inne
składniki:
nadzienie:
226.8 g kremowego białego serka np. Philadephia, o temperaturze pokojowej
1/3 szklanki cukru
1 duże jajko
56.7 g gorzkiej lub deserowej czekolady, grubo posiekanej
ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka brązowego cukru
5 łyżek niesłodzonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu winnego (białego) lub jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sposób przyrządzenia:
nadzienie:
Serek, cukier i jajko utrzeć na gładką masę. Następnie dodać pokruszoną czekoladę. Odstawić.
ciasto:
1. Nagrzej piekarnik do 175°C. Wysmaruj zagłębienia w formie do muffinek masłem.
2. Do średniej wielkości miski wsyp mąkę, brązowy cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól.
Wymieszaj suche składniki. W osobnej misce wymieszaj wodę, olej, ocet i ekstrakt waniliowy.
3. W misce z suchymi składnikami zrób wgłębienie, a następnie wlej mokre składniki. Mieszaj do
momentu, gdy się połączą.
4. Podziel ciasto do foremek. Do środka nałóż łyżeczką trochę nadzienia.
5. Włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Gotowe, gdy wierzch jest złoto brązowy a
muffinki są sprężyste, kiedy je lekko naciśniemy.
Moje wyszły tak:
Jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich, można spróbować zmniejszyć ilość cukru. Mi, mojemu głodomorowi i jego braciom bardzo smakowały
Wybaczcie jeśli ten przepis już jest na tym forum
, ale szukałam i nie znalazłam, dltego zamieściłam.

składniki:
nadzienie:
226.8 g kremowego białego serka np. Philadephia, o temperaturze pokojowej
1/3 szklanki cukru
1 duże jajko
56.7 g gorzkiej lub deserowej czekolady, grubo posiekanej
ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka brązowego cukru
5 łyżek niesłodzonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu winnego (białego) lub jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sposób przyrządzenia:
nadzienie:
Serek, cukier i jajko utrzeć na gładką masę. Następnie dodać pokruszoną czekoladę. Odstawić.
ciasto:
1. Nagrzej piekarnik do 175°C. Wysmaruj zagłębienia w formie do muffinek masłem.
2. Do średniej wielkości miski wsyp mąkę, brązowy cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól.
Wymieszaj suche składniki. W osobnej misce wymieszaj wodę, olej, ocet i ekstrakt waniliowy.
3. W misce z suchymi składnikami zrób wgłębienie, a następnie wlej mokre składniki. Mieszaj do
momentu, gdy się połączą.
4. Podziel ciasto do foremek. Do środka nałóż łyżeczką trochę nadzienia.
5. Włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Gotowe, gdy wierzch jest złoto brązowy a
muffinki są sprężyste, kiedy je lekko naciśniemy.
Moje wyszły tak:

Jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich, można spróbować zmniejszyć ilość cukru. Mi, mojemu głodomorowi i jego braciom bardzo smakowały

Wybaczcie jeśli ten przepis już jest na tym forum
