Boranija

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
Prace społeczne. Ale myślałam, że występuje też ta wersja w języku polskim http://wolontariat.org.pl/

https://sjp.pwn.pl/sjp/wolontariat;2579994
Jak byk
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,436
13
38
Póki pamiętam, muszę pochwalić, że ta potrawa świetnie się sprawdza do pakowania w słoiki. Fasolkę wstępnie ugotowałam al dente, żeby się nie rozpadła podczas pasteryzacji. Pasteryzowałam trzy razy po pół godziny i na wszelki wypadek trzymałam słoiki w lodówce. Po podgrzaniu była pyszna jak świeża.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,436
13
38
Dziś wariacja na temat, z udźca indyczego oraz kawałka surowej polskiej dojrzewającej kiełbasy. Oprócz cebuli, marchewki i fasolki dałam kilka bulw topinamburu i kawałek kalafiora.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gracha

Member
Contributor
Mar 31, 2006
6,253
4
38
Wcześniej jakoś nie zatrzymywałam oka na tej potrawie, a dziś przeczytałam cały wątek. Rewelacja! Na pewno zrobię, nawet mam mrożoną (kupną) fasolkę.
 

h-elen

Member
Contributor
Lut 16, 2008
7,777
14
38
Jak dobrze, ze Was mam
fiesgrins.gif

Podobnie jak gracha, wcześniej nie zwróciłam uwagi ale z racji ogromnej ilości blanszowanej fasolki jutro to danie będzie na obiad
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,436
13
38
Mam nadzieję, że Wam będzie smakować.
Dla mnie ten przepis to wspaniałe źródło inspiracji. Dziś do ostatniej porcji dodałam garść świeżo ugotowanej fasolki i pieczoną w kostkach dynię. Mam dzięki temu zupełnie nowy obiad.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Member
Contributor
Mar 5, 2009
6,693
18
38

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,436
13
38
Różnie, najczęściej z pieczywem albo ryżem. Dziś bez dodatków, bo dynia robiła za ziemniaki.

boranija_z_dyni_.jpg
 

Załączniki

  • boranija_z_dyni_.jpg
    boranija_z_dyni_.jpg
    58.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
Szukam i szukam i wkurzam się już na wyszukiwarkę na tablecie, a temat na pierwszym miejscu.

Joanno, nie bardzo widzę, bo tablet usłuznie przyciemnil mi ekran
cluebat.gif
kroilas mięso?
O! Jest jaśniej. Widzę większe kawałki. Od dość dawna zastanawiam się czy by nie zamienić schabu na mieloną wołowinę.

Ja najbardziej lubię podać z ryżem na obiad, ale można z chlebem jak się podaje bigos.
Z ziemniakami też można, ale wolałabym pieczone od zwykłych.

Wolnowar mnie nie pociąga. Chyba każdy obsmaża mięso to po co brudzic dwa gary.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: