Boranija

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ja robie tylko i wylacznie w jednym garnku. Czemu inaczej
icon_wink.gif


Wczoraj byla zupa paprykowa z ziemniakami czy ziemniaczana z papryka.
Malzon powiedzial, ze powinna byc zakazana. Pozarl 4 dokladki! Dobrze, ze zawsze robie jej troche wiecej.
Swini bardzo ladny kawalek mialam, szkoda az na zupe, ale coz, musiala byc zupa, bo biegalismy po poludniu i malo czasu, a zupe latwo odgrzac.

Swini zostalo i od razu pomyslalam, ze tylko boranija. Jeszcze oczy wytrzeszczylam, bo weszlam do sklepu, a tam fasolka za pol ceny akurat w ofercie. Nie moglo byc lepiej.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,355
3,618
113
Cieszę się, że wyciągnęłyście temat, bo mam sporo swojej mrożonej fasolki, a zupełnie o tym przepisie zapomniałam. Będzie jutro na obiad, tylko muszę świninę kupić.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
musze przesledzic ta zupe bo boranija byla pyszna, wszystko wrzucilam do jednego garnka, dodalam tez papryke i cukinie, bez zageszczania sos byl gesty, bardzo dobre
 

Załączniki

  • P1030676.JPG
    P1030676.JPG
    175.1 KB · Wyświetleń: 0

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Zrobiłam. Z odkoszczonymi udkami (podudziami raczej) kurczęcymi i żółtą fasolką mrożoną.
Mi smakuje. Dziecięciu starszemu nie, ale ono pluje większością rzeczy.
icon_rolleyes.gif

Młodsze wszamało sos (wszelkie pływaki sosowe są blee) z kluskami śląskimi.
Mąż się wypowie, gdy wróci do domu, a zapowiedział się późno.


Edit: Mężowi smakowało. Znaczy - danie dla wyrobionych smakoszy.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Wyszlo mi duzo jakos. Na wczoraj i dzis.
Tylko na meza spojrzalam a on na paluszkach mruczac pod nosem tylko odrobineczke, ociupinke jeszcze...

bo najgorzej jak zostanie ni w piec nie w dziewiec, na 2 porcje w trzyosobowej rodzinie
icon_rolleyes.gif
nie cierpie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,355
3,618
113
Mnie wyszło w sam raz. Nikt nie narzekał.
icon_smile.gif

Oprócz marchewki dałam kawałek pociętej w julienne dyni, a zamiast koncentratu, pomidory z puszki.
Doprawiłam odrobiną tymianku (bo go uwielbiam i pakuję, gdzie się da).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
powtorka, bo watrobka na obiad to dzieci moge tylko zaglodzic
fiesgrins.gif
wiec dzis 2 rozne obiady
i tez musze z pomidorami, bo akurat nie mam koncentratu. Zobacze, swieze moze, bo puszka duza.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ja dałam kurę, bo wolimy ją od świni. Super-pyszne. Acha-zamiast pietruszki zioła prowansalskie, i oprócz łyżeczki koncentratu 2 prawdziwe pomidory.

boranija.JPG

mniam.gif
 

Załączniki

  • boranija.JPG
    boranija.JPG
    103.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Mi, ależ śliczne naczynka!
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dziękuję, Samanto
icon_biggrin.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
o rany, dzięki!!!! właśnie mi sie przypomniało,ze to danie istnieje!!
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
A- ja tez niczym nie zagęszczałam, pomidory dały radę
icon_smile.gif
 

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
a ja chcę zrobić z ziemniakami w kostkę w środek - tylko nigdy tak ziemniaków nie dodawałam do potraw (pomijając zupy) Nie chce zepsuć . Pomożecie co i jak??