Gucio
Well-known member
- Kwi 2, 2007
- 2,234
- 2,237
- 113
yrsa @ 2 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1147417Upiekłam go po dłuższej przerwie. Fantastyczny jest
yrsamnie też naszło i właśnie rośnie![]()
![]()
yrsa @ 2 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1147417Upiekłam go po dłuższej przerwie. Fantastyczny jest
yrsamnie też naszło i właśnie rośnie![]()
![]()
Gucio @ 2 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1147419yrsamnie też naszło i właśnie rośnie![]()
I niestety klapa, pięknie wyrósł, coś mnie podkusiło do spryskania wodą w trakcie pieczenia i się zapadł![]()
Pozostał zapach i skórka do schrupania - w środku zakalec![]()
Gucio @ 3 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1147595I niestety klapa, pięknie wyrósł, coś mnie podkusiło do spryskania wodą w trakcie pieczenia i się zapadł![]()
Pozostał zapach i skórka do schrupania - w środku zakalec
ja też czasami spryskuję wodą.Widać,że nie zawsze jest to na korzyść.![]()
Skórka też dobra![]()
Gucio @ 3 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1147595I niestety klapa, pięknie wyrósł, coś mnie podkusiło do spryskania wodą w trakcie pieczenia i się zapadł![]()
Pozostał zapach i skórka do schrupania - w środku zakalec
Ojej, to przykrość wielka![]()
Gucio @ 27 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1219891Już czas na jesienne zapachy
Gucio,oj czas.A tym chlebkiem to zawsze poruszysz moje czułe smakowe struny![]()
KasiazOpola @ 27 May 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1295117Upiekłam ten chleb wczoraj
Miał wyrastać do rana ale po 4 godzinach już przerósł i musiałam go piec o 4 rano, więc na górze lekko opadł, ale w smaku jest rewelacyjny, to mój chleb nr jeden.
Piekłam już ukraiński, prosty razowiec tatter, ale ten w smaku najbardziej nam odpowiada. Zamiast kolendry dałam słonecznik, ale kupię kolendrę, nie miałam melasy więc dałam całe 50g słodu.
Mam jeszcze pytanie - mam nadzieję że tu ktoś zagląda
Jak przedłużyć czas wyrastania, czy mogę wstawić go do lodówki i wtedy wyrastanie będzie trwało np 7godz, bo to byłby super chleb do pieczenia na co dzień u mnie wstawiam do wyrastania o pólnocy o 7 rano do piekarnika i chlebek gotowy.
Zdjęcie wstawię późniejKasiazOpola, każdy chleb na zakwasie lubi poleżeć w lodówce - zwalnia rośnięcie i nabiera smaku a jak dłużej poczeka to będzie kwaśniejszy. Czas przetrzymywania w lodówce trzeba przetestować, te podane w przepisach są orientacyjne i nieuwzględniają mocy zakwasów, jakości mąki i innych dodatków. Moim zdaniem Borodinsky spokojnie może przeczekać do rana w lodówce.
mirabbelka @ 14 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1356071Guciu, bez kolendry to już podobno nie Borodinsky, ale bardzo ładny
Mirabbelko, masz rację w smaku nie jest Borodinsky, jest inny ale smaczny![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.