- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Ponizszy przepis otrzymalam od Andrew Whitley, zalozyciela The Village Bakery i autora ksiazki "Bread Matters", za co mu serdecznie dziekuje!
450g zakwasu zytniego (uzylam zakwasu z maki z pelnego przemialu)
380g maki zytniej ( ja: wersja light, bez otrab)
8g soli morskiej
160g letniej wody
35g molasy
20g slodu
7g mielonej kolendry
5g calych nasion kolendry
Z powyzszych skladnikow powstal bochenek ponad kilogramowy, ciemny, delikatnie slodki, o mokrym i pieknie pachnacym wnetrzu i chrupiacej skorce (podobnej do razowcow).
Wszyskie skladniki dokladnie wymieszalam. Bardzo lepkie i dosc rzadkie ciasto udalo mi sie
przylozyc do wysmarowanej oliwa z oliwek i posypanej calymi ziarnami kolendry chlebowej blaszki (ciasto wypelnilo nieco ponad polowe foremki). Przykrylam naoliwiona folia przezroczysta i zostawilam do wyrosniecia (trwalo to ok 6-7godz). Gdy ciasto wypelnialo juz cala foremke, rozgrzalam piec do 230 stopni, posypalam wierzch chleba pozostalymi ziarenkami kolendry. Pieklam chleb przez 15 min, pozniej zmniejszylam temprature do 200 C i pieklam kolejne 40 min.
Polecam wszystkim amatorom zytnio-zakwasowego pieczywa! Doskonaly do rolmopsow!
450g zakwasu zytniego (uzylam zakwasu z maki z pelnego przemialu)
380g maki zytniej ( ja: wersja light, bez otrab)
8g soli morskiej
160g letniej wody
35g molasy
20g slodu
7g mielonej kolendry
5g calych nasion kolendry
Z powyzszych skladnikow powstal bochenek ponad kilogramowy, ciemny, delikatnie slodki, o mokrym i pieknie pachnacym wnetrzu i chrupiacej skorce (podobnej do razowcow).
Wszyskie skladniki dokladnie wymieszalam. Bardzo lepkie i dosc rzadkie ciasto udalo mi sie

Polecam wszystkim amatorom zytnio-zakwasowego pieczywa! Doskonaly do rolmopsow!

Ostatnią edycję dokonał moderator: