Borodinsky

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
A jaka długa była Twoja keksówka?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Kasko...Borodinsky w Twoim wydaniu jak z reklamy!!! Bardzo polecam z kolendra...
icon_biggrin.gif

Kaska1

Member
Maj 17, 2006
11
0
0
Bardzo polecam z kolendra
ja nawet chcialam go z kolendrą zrobić na tą sobotę ale kolendry nie dostałam w żadnym z odwiedzonych sklepów. ale to i tak mnie nie odciagneło od tego wspaniałego chleba i znów go zrobiiłam znika zawsze szybko za szybko.
icon_smile.gif
częstuję nim rodzinke i też sobie chwalą a tym razem wyszedł tak

borodinskifk9.jpg

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo piekne rownomiernie rozlozone dziurki, moze jedynie przypiekl sie zanadto od gory (no chyba, ze tak lubisz, Kasko
icon_wink.gif
), ale gdyby byla to wina pieca, to zawsze mozesz przykryc wierzch folia alu w polowie pieczenia...

Och, zrob go, zrob go z kolendra...na poczatek posyp tylko dno naoliwionej foremki calymi ziarenkami, w kolejnym wypieku, posyp tez gore, na koniec dodaj zmielonej kolendry do srodka
icon_biggrin.gif

Kaska1

Member
Maj 17, 2006
11
0
0
moze jedynie przypiekl sie zanadto od gory on strasznie sie przypiekł ale ja mam taki wstrętny piekarnik, ale z rady z folia skorzystam jakos na to nie wpadlam
icon_smile.gif

Och, zrob go, zrob go z kolendra kiej chce sprobowac ale kolendry nie ma
icon_sad.gif
wokol mnie najprostsze przyprawy, a kolendra do nich nie nalezy ale jak ja znajde to nabede i wtepedy zrobie z koledra. a poki co bedzie bez bo ja jestem zauroczona tym chlebem
icon_smile.gif
i jeszzcze rraz dziekuje za przepis.

A jaka długa była Twoja keksówka? dopiero teraz zobaczylam to tytanie. moja ma okolo 30 centymetrow, pieklam raz w krotszej tak kolo 25 cm ale wyzszej i to by byla dobra wielkosc ale niestety z tej formy mialam klopot z wyjeciem bo byla zla foremka
icon_sad.gif

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Mój piecze się właśnie - pięknie wyrósł ponad foremkę 26/11. Wyrastał 5 godzin w pokojowej temperaturze. Śliczny nawet w piecu.. Jutro wstawię foto. Już dzięki za bardzo przyjemnie robiący się chlebek.

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
HPIM8259__320x200_.JPG Nie mam słów zachwytu! Wielkie dzięki autorce. Coś fantastycznego.

Moje uwagi:
- nie miałam słodu - dodałam więcej melasy
- kolendrę tylko mieloną w młynku i tak 1/3 zalecanej ilości - na oko
- spryskany piekarnik
- gorące modlitwy, żeby nie wyszedł tzw. gniot.
Jest smaczny, delikatny i sprężysty.
Pytanie: jak dodajecie sól morską - czy dajecie jej czas, żeby się rozpuściła w dodawanej wodzie, bo moja jest gruba i nie chce się szybko rozpuścić.

Załączniki

• HPIM8259__320x200_.JPG
    HPIM8259__320x200_.JPG
    36.6 KB · Wyświetleń: 6

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wyglada pieknie i jesli smakuje tak samo, to bardzo sie ciesze, nawet jesli autorka przepisu nie jestem
icon_wink.gif

Gruba sol morska mozna utluc w mozdzierzu lub zmielic w mlynku/blenderze. Czesto sol rozpuszcza sie w czesci wody, szczegolnie gdy dodawana jest do ciasta chlebowego po autolizie (wymieszanie maki i wody i pozostawienie jej na 20-60minut).

Dodanie melasy nie zastapi jednak slodu. Slod diastyczny dodawany jest do ciasta chlebowego nie w celu nadania mu smaku, ale dla lepszej pracy drozdzy. Pieczywo ma wtedy wzmocniona strukture, ladniejsze wnetrze. Bardzo praktyczne jesli mamy do czenienia z maka o kiepskiej jakosci.

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Dzięki za odzew - postaram się odnaleźć słod. Czyli : melasa "robi " kolor i smak, a słód strukturę - czy tak?
Smakuje znakomicie. Jest smaczny ze wszystkim.
Dziękuję za wspaniały przepis.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Molasa- smak i kolor pieczywa.
Slod diastyczny - jakosc i objetosc chleba, slod niediastyczny - smak i kolor.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
ano wlasnie, u nas ciezko o dobra maka a co dopiero slod.
chociaz w "temacie maka" cos jakby drgnelo. widzialam ostatnio w zwyklym markecie 4 rodzaje nowej maki, z wielkopolskich mlynow chyba: m.in. makaronowa i na pizze. niestety bez oznaczen ilosci bialka
icon_sad.gif

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Też widziałam te mąki z róznych młynów Ale na moim "ryneczku" jest starszy pan, który sprzedaje mąkę wsiową i ona jest delikatna i sypka. Ma pszenną i żytnią - niekiedy ją kupuję. Oczywiście nie ma mowy o jakichkolwiek oznaczeniach. Piekę i dobre wychodzą.
icon_wink.gif

Znowu rośnie Borodinski - teraz tylko z mąki żytniej, razowej, przesianej z odrobiną tej wsiowej pszennej. Nie wiem co wyjdzie. Ponadto molasa i troszkę miodu wielokwiatowego. No obaczymy co to wyrośnie do rana.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
iwona44 @ 27 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=696910Słód diastyczny,słód niediastyczny,a cóż to za twory,i skąd je wziąć
icon_question.gif
gruebel_2.gif
Skad go wziac? Hm...jest na Cinie gdzies watek, w ktorym Hazo (o ile mnie pamiec nie myli) podala "swoje" zrodlo...
Na pewno mozna tez zrobic domowym sposobem
icon_wink.gif

Slod diastyczny rozni sie od niediastycznego (oprocz powyzej wspomnianych wlasciwosci) tym, ze w pierwszym enzymy amylazy sa nadal aktywne, w tym ostatnim nie...
Ten pierwszy stanie sie odzywka dla drozdzy i jego obecnosc zdecydowanie wplynie na jakosc wypieku...

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,746
113
tatter @ 27 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=697235Skad go wziac? Hm...jest na Cinie gdzies watek, w ktorym Hazo (o ile mnie pamiec nie myli) podala "swoje" zrodlo...
Na pewno mozna tez zrobic domowym sposobem
icon_wink.gif
Tutaj jest wątek o słodzie i przepis Carbo na zrobienie samemu.
Ja słód kupowałam tutaj, ale nie wiem czy to są słody diastyczne czy nie. Po raz pierwszy przeczytałam taką nazwę w poście Tatter.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wyczytalam wlasnie na, podanej przez Hazo, stronie, ze slody te nie tylko nadaja koloru, ale rowneiz wykorzystwane sa w fermentacji...wnioskuje zatem, ze sa diastyczne (niediastyczny slod nie wspomaga fermentacji, nadaje li tylko koloru)

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
no to teraz niech KTOŚ mi powie jaki mam zamówić ( z tego linka z tą setką rozmaitych słodów), żeby ten Borodinski mi zawsze wychodził pyszny, bo ja go już kocham
icon_wink.gif
)))
Sama to ja na pewno nie będę tych ziaren w ciemnicy odsączać, bo musiałabym się z roboty zwolnić, albo mnie by zwolnili.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Opcjuje za TYM, ale moze Panie, ktore kupuja owe slody moglyby powiedziec wiecej...
icon_biggrin.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,746
113
Już dobrze nie pamiętam, ale kupowałam chyba taki w postaci syropu i nawet się zdziwiłam, że on jest taki ciemny jak melasa. Kupowałam też któryś sproszkowany, ale raczej z jasnych.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy