tatter @ 26 Apr 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=696815Molasa- smak i kolor pieczywa.
Slod diastyczny - jakosc i objetosc chleba, slod niediastyczny - smak i kolor.Słód diastyczny,słód niediastyczny,a cóż to za twory,i skąd je wziąć![]()
![]()
iwona44 @ 27 Apr 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=696910Słód diastyczny,słód niediastyczny,a cóż to za twory,i skąd je wziąć![]()
Skad go wziac? Hm...jest na Cinie gdzies watek, w ktorym Hazo (o ile mnie pamiec nie myli) podala "swoje" zrodlo...
Na pewno mozna tez zrobic domowym sposobem![]()
Slod diastyczny rozni sie od niediastycznego (oprocz powyzej wspomnianych wlasciwosci) tym, ze w pierwszym enzymy amylazy sa nadal aktywne, w tym ostatnim nie...
Ten pierwszy stanie sie odzywka dla drozdzy i jego obecnosc zdecydowanie wplynie na jakosc wypieku...
tatter @ 27 Apr 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=697235Skad go wziac? Hm...jest na Cinie gdzies watek, w ktorym Hazo (o ile mnie pamiec nie myli) podala "swoje" zrodlo...
Na pewno mozna tez zrobic domowym sposobem![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.