- Gru 5, 2004
- 6,655
- 1
- 0
O ile się nie mylę to przepis Agnieszki Kręglickiej, ja mam go z Galerii Potraw gdzie wklepała go Szellka a mnie zniewoliło zrobione przez nią zdjęcie tego ciasta. Doskonale czekoladowe, chrupiąca skórka na wierzchu, wilgotne, kremowe, dla mnie idealne. Przepisy na brownie są do siebie bardzo podobne, różnice są wręcz minimalne, o ostatecznym smaku decydują więc drobiazgi. Dla mnie kluczowym w tym przepisie jest użycie gorzkiej ale jednak niezbyt gorzkiej
czekolady. Idealna jest dla mnie ta z Lidla ale przepis podaję w wersji oryginalnej, bez sugestii.
2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
1 kostka (200 g) masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami. Spód blachy wielkości ok 30x20 wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18-20 minut. Wyjąć, ostudzić. Uważać, zeby nie zjeść razem z blaszką
.

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
1 kostka (200 g) masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami. Spód blachy wielkości ok 30x20 wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18-20 minut. Wyjąć, ostudzić. Uważać, zeby nie zjeść razem z blaszką

Ostatnią edycję dokonał moderator: