Brioszki

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Przepis od Petry: http://www.petras-brotkasten.de/Brotbrioche.html znalazła Margot: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16798


Składniki:

1 kg mąki
25 g soli
100 g cukru
10 jajek 50-gramowych czyli rozmiar M
40 g świeżych drożdży
200 g wody- ilość dopasować*
500 g zmiękczonego masła

*jeśli jajka są większe to trzeba dodać mniej wody, można ostatecznie dosypać mąki jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie

Do miski wrzucac kolejno sól, cukier, mąkę, jajka, wodę, drożdże i wszystko mieszać mikserem przez 5-7 minut na średniej prędkości. Potem dodawać masło kolejno kawałkami i miksować dalsze 5-7 minut do połączenia. Ciasto ma być bardzo luźne ale utworzy lepiącą się do ścianek kulę. Miskę nakryć folią i zostawić w stosunkowo ciepłym miejscu na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto przebić(można posłużyć się szpatułką do wybierania ciasta z miski) i włozyć do lodówki do dnia następnego.
Rano ciasto wyjąć z miski, podzielić na porcje, z każdej porcji odkroić kuleczkę, włożyć do foremek wysmarowanych masłem większe kawałki, zrobić w nich dołki palcem i w dołek włozyć kuleczki. Można też zrobić jedną dużą brioszkę w dużej formie do babki. Wierz posmarować rozkłóconym białkiem i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny najlepiej w 45 stopniach(np. w piekarniku) Piec ok.20-25 minut w 200 stopniach.

Moje uwagi

Piekłam z połowy porcji i wyszło mi ok.30 sztuk wielkości standardowych mufinek. Oczywiście brioszki powinny być pieczone w foremkach do brioszek czyli np. takich:

8482brioche.jpg


ale w przypadku ich braku można z powodzeniem użyć foremki mufinkowej.
Ciasto po 2-3 godzinnym rośnięciu było prawie dwa razy większe, w lodówce jeszcze trochę przybrało. W ogóle jest bardzo luźne ale rano jest już ścisłe i daje się normalnie formować.
Masła zawiera bardzo dużo, ale na tym własnie polegają brioszki i masłu zawdzięczają swój smak. A smak mają wspaniały, są boskie po prostu
icon_mrgreen.gif
Ciasto ma zachwycający miąższ, jest lekkie, puszyste i mięciutkie, w smaku lekko słodkie i baaardzo maślane. Ogólnie bardzo proste w przygotowaniu i raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką rozpustę
icon_mrgreen.gif
Aha, ja nie wyrastałam ich w 45 stopniach tylko postawiłam na kuchence podczas nagrzewania się piekarnika i wyrosły też szybko i sporo.

A oto efekt:

tutaj wyrośnięte już w foremce:

br1.JPG

tu po upieczeniu:

br2.JPG

a tu w przekroju, który i tak nie oddaje tej struktury:

br3.JPG
 

Załączniki

  • br1.JPG
    br1.JPG
    46.3 KB · Wyświetleń: 4
  • br2.JPG
    br2.JPG
    47 KB · Wyświetleń: 4
  • br3.JPG
    br3.JPG
    39.4 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
uwielbiam brioszki
mniam.gif
jadłam je pierwszy raz w Paryżu tylko w wersji większej, chlebowej
icon_mrgreen.gif
i się zakochałam
icon_wink.gif
u mnie w carrefourze sprzedają brioche ale to nie to samo
icon_rolleyes.gif
dlatego muszę upiec sama w końcu
anbetung.gif
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,333
156
63
dzisiaj upiekłam z całej porcji wyszła jedna wielka ,7 średnich(komlet 5 i jakieś 2 po babci) _bo tyle mam foremek do brioszek i 4 babeczkowe

Pyszne są
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zrobiłam dzisiaj. Zdjęcia narazie nie pokażę, bo mi laptopa zabrali i nie mam jak go przesłać z komórki. Wyszło mi 10 sztuk z 1/4 podanej tu porcji. I raczej na pewno trochę za rzadkie ciasto wyszło, ale bardzo im to chyba nie zaszkodziło, bo pieły się w górę po wyjęciu z lodówki, aż miło było popatrzeć. I w piekarniku też urosły ładnie.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Dodałam łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią.
Nie mogłam się doczekać i tylko połowę ciasta wstawiłam do lodówki, a resztę upiekłam w małej keksówce. Wyrosła jak dzika. Oczywiście nadgryzłam jeszcze ciepłą- ma smak i zapach brioszki z mojej paryskiej piekarni!
Jutro rano rozparceluję resztę ciasta do mufinkowych foremek, a potem zjem moje ostatnio ulubione śniadanie- brioszkę z zabójczo mocnym espresso
mniam.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Zrobiłam im sesję zdjęciową na tarasie (w kuchni było za ciemno).

PICT0696.JPG

PICT0699.JPG

PICT0703.JPG

PICT0704.JPG
 

Załączniki

  • PICT0696.JPG
    PICT0696.JPG
    67.5 KB · Wyświetleń: 4
  • PICT0699.JPG
    PICT0699.JPG
    76.1 KB · Wyświetleń: 4
  • PICT0703.JPG
    PICT0703.JPG
    71.9 KB · Wyświetleń: 3
  • PICT0704.JPG
    PICT0704.JPG
    72.9 KB · Wyświetleń: 3

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Ojej, zupełnie zapomniałam o tym wątku
icon_redface.gif

Lisie, piękne Ci wyszły
icon_smile.gif

Vilanelle, im luźniejsze ciasto tym lżejsze brioszki po upieczeniu
icon_smile.gif
Trzeba je szybko formować zanim ciasto się ogrzeje, wtedy nie są takie lepiące.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
W mojej pobliskiej cukierni sprzedają malutkie brioszki posypane odrobiną kruszonki i po upieczeniu nadziewają je pyyyysznym białym kremem coś a`la bita śmietana ale bitą śmietaną to to nie jest - poezja smaku za 30 gr! sztuka
fiesgrins.gif
 

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Lisie - narobiłaś mi apetytu, ze hej... Trzeba zrobić
lecker.gif
daumen.gif