Brioszki

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
bardzo lubię brioszki, nie jadłam ich juz wieki całe.
Dzisiaj zrobię aby były na jutro na śniadanko
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,956
3,189
113
Wieki całe nie piekłam brioszek, ale jak jest MUM, to będą częściej. Ciasto robiłam rano, miało stac do wieczora w lodówce, ale jak tam zajrzałam po 3 godzinach, to prawie kipiało z miski. Ładnie zgęstniało, ale i tak nabierałam łyżką i formowałam rękoma utłuszczonymi masłem. Upieczone są leciutkie, z chrupiącą skórką i delikatnym, sprężystym wnętrzem. Zapomniałam o uwadze, że nie są słodkie i nie dosłodziłam, ale dlatego można je bezkarnie jeść z jakąś konfiturą. U mnie z marmoladką z czerwonych pomarańczy. Będą na Wielkanoc, bo z cieniutko krojoną szynką też się zgadzają.
Część upiekłam w papilotkach, żeby sprawdzić, jak się po upieczeniu zdejmują. Będę tak robić wszystkie.
icon_smile.gif

Brioszki.jpg
 

Załączniki

  • Brioszki.jpg
    Brioszki.jpg
    56.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: