Broa - chleb kukurydziany z Portugalii
Broa to chleb ciężki, o gęstej strukturze i bardzo starym rodowodzie. Niezastąpiony do caldo verde i innych zup.
liczba porcji: 1 spory okrągły bochenek
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżeczki cukru
1/4 szkl. ciepłej wody
1 1/2 szkl.grubo mielonej mąki kukurydzianej + dodatkowa mąka do posypania
2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
1/2 łyżeczki swieżo zmielonego czarnego pieprzu
1 szkl. wrzącej wody
1/4 szkl. roztopinego masła + 2 łyżki do smarowania chleba i blaszek
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki żytniej
dodatkowa 1/4-1/3 szkl. ciepłej wody
W dużej misce zalać wrzątkiem mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać drewnianą łyżką (można pomóc sobie łapkami), aż utworzy elastyczną kulę. Trwa to ok.1-2min. Dodać do tej mąki 1/4 szkl. stopionego masła i wrobić je w mąkę.
MASZYNA DO CHLEBA:
Włączyć maszynę na program tylko do wyrabiania ciasta i wlać 1/4 szkl. wody, drożdże i cukier. Tuż przed rozpoczęciem wyrabiania wsypać makę pszenną i żytnią, sól, pieprz i miksturę kukurydzianą.Ponieważ ciasto jest zwykle suchawe dodaję przy włączonej maszynie jeszcze dodatkową wodę, aż ciasto utworzy miekką kulę. Po wyrobieniu zostaje w maszynie do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
GDY NIE MAMY MASZYNY: Zostawiamy drożdże z 1/4szkl wody i cukrem na 10 - 20 min. do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy suche składniki, dodajemy drożdże, wyrabiamy dodając masę kukurydzianą i dodatkową wodę. Zostawiamy na godz. do wyrośnięcia.
KOLEJNY ETAP DLA WSZYSTKICH:
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić, żeby się pozbyć nadmiaru powietrza.
Wysmarować dobrze masłem drewnianą lub glinianą okrągłą miseczkę z dość płaskim dnem.
Wysypać miseczkę grubo (to ważne!) dodatkową maką kukurydzianą.
Włożyć wyrobione ciasto do miski i nieco przycisnąć do dna. Mąka ma się przykleić do wierzchu i boków chleba. Wyrzucić okrągły bochenek z miski na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Przykryć natłuszczona folią aluminiową i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na jeszcze godzinę.
Po wyrośnięciu wierzch posypany mąką powinien popękać i w tym cały szyk, ma wyglądać jak spękana od suszy afrykańska ziemia.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Spryskać go wodą. Wstawić chleb i piec ok. 40-50 min, aż będzie ciemnozłoty.
Z tych proporcji wychodzi spory okrągły bochenek. Ciasto ładnie rośnie po wyrobieniu i po uformowaniu bochenka, potem w czasie pieczenia juz niewiele się podnosi.

Broa to chleb ciężki, o gęstej strukturze i bardzo starym rodowodzie. Niezastąpiony do caldo verde i innych zup.
liczba porcji: 1 spory okrągły bochenek
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżeczki cukru
1/4 szkl. ciepłej wody
1 1/2 szkl.grubo mielonej mąki kukurydzianej + dodatkowa mąka do posypania
2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
1/2 łyżeczki swieżo zmielonego czarnego pieprzu
1 szkl. wrzącej wody
1/4 szkl. roztopinego masła + 2 łyżki do smarowania chleba i blaszek
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki żytniej
dodatkowa 1/4-1/3 szkl. ciepłej wody
W dużej misce zalać wrzątkiem mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać drewnianą łyżką (można pomóc sobie łapkami), aż utworzy elastyczną kulę. Trwa to ok.1-2min. Dodać do tej mąki 1/4 szkl. stopionego masła i wrobić je w mąkę.
MASZYNA DO CHLEBA:
Włączyć maszynę na program tylko do wyrabiania ciasta i wlać 1/4 szkl. wody, drożdże i cukier. Tuż przed rozpoczęciem wyrabiania wsypać makę pszenną i żytnią, sól, pieprz i miksturę kukurydzianą.Ponieważ ciasto jest zwykle suchawe dodaję przy włączonej maszynie jeszcze dodatkową wodę, aż ciasto utworzy miekką kulę. Po wyrobieniu zostaje w maszynie do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
GDY NIE MAMY MASZYNY: Zostawiamy drożdże z 1/4szkl wody i cukrem na 10 - 20 min. do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy suche składniki, dodajemy drożdże, wyrabiamy dodając masę kukurydzianą i dodatkową wodę. Zostawiamy na godz. do wyrośnięcia.
KOLEJNY ETAP DLA WSZYSTKICH:
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić, żeby się pozbyć nadmiaru powietrza.
Wysmarować dobrze masłem drewnianą lub glinianą okrągłą miseczkę z dość płaskim dnem.
Wysypać miseczkę grubo (to ważne!) dodatkową maką kukurydzianą.
Włożyć wyrobione ciasto do miski i nieco przycisnąć do dna. Mąka ma się przykleić do wierzchu i boków chleba. Wyrzucić okrągły bochenek z miski na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Przykryć natłuszczona folią aluminiową i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na jeszcze godzinę.
Po wyrośnięciu wierzch posypany mąką powinien popękać i w tym cały szyk, ma wyglądać jak spękana od suszy afrykańska ziemia.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Spryskać go wodą. Wstawić chleb i piec ok. 40-50 min, aż będzie ciemnozłoty.
Z tych proporcji wychodzi spory okrągły bochenek. Ciasto ładnie rośnie po wyrobieniu i po uformowaniu bochenka, potem w czasie pieczenia juz niewiele się podnosi.