Brownies z kokosowo-orzechowa skorupka
Troszke inne brownies, bo robione z kakao zamiast czekolady i posypane kokosowo-orzechowa kruszonka
---Kruszonka---
3/4 szklanki wiorkow kokosowych
3/4 szklanki posiekanych pekanow lub orzechow wloskich
1/4 szklanki brazowego cukru
2 lyzki roztopionego masla
---Ciasto---
10 lyzek masla (1/2 kostki + 2 lyzki)
1 1/3 szklanki cukru
1 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
2/3 szklanki maki
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wymieszac wszystkie skladniki kruszonki w malej miseczce. Ciasto: W rondlu rozpuscic maslo, zdjac z palnika, dodac cukier i wanilie, wymieszac. Dodawac po jednym jajka, dobrze ubijajac mase drewniana lyzka po dodaniu kazdego. Wszystkie suche skladniki przesiac i dodac do masy w rondlu mieszajac tylko do momentu az obie masy sie polacza, nie dluzej. Wylac mase do formy 22 x 22cm, wygladzic powierzchnie i posypac kokosowo-orzechowa mieszanka. Piec w temperaturze 180 st.C przez 30-35 minut, nie dluzej. Wystudzic, pokroic na kwadraty.
Aby uzyskac prawidlowa dla brownies konsystencje (bardzo miekka i prawie zakalcowata) trzeba bardzo uwazac na czas pieczenia. Im dluzej sie pieka, tym bardziej beda suche, wiec lepiej jest ich nie dopiec niz piec za dlugo.
Troszke inne brownies, bo robione z kakao zamiast czekolady i posypane kokosowo-orzechowa kruszonka
---Kruszonka---
3/4 szklanki wiorkow kokosowych
3/4 szklanki posiekanych pekanow lub orzechow wloskich
1/4 szklanki brazowego cukru
2 lyzki roztopionego masla
---Ciasto---
10 lyzek masla (1/2 kostki + 2 lyzki)
1 1/3 szklanki cukru
1 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
2/3 szklanki maki
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wymieszac wszystkie skladniki kruszonki w malej miseczce. Ciasto: W rondlu rozpuscic maslo, zdjac z palnika, dodac cukier i wanilie, wymieszac. Dodawac po jednym jajka, dobrze ubijajac mase drewniana lyzka po dodaniu kazdego. Wszystkie suche skladniki przesiac i dodac do masy w rondlu mieszajac tylko do momentu az obie masy sie polacza, nie dluzej. Wylac mase do formy 22 x 22cm, wygladzic powierzchnie i posypac kokosowo-orzechowa mieszanka. Piec w temperaturze 180 st.C przez 30-35 minut, nie dluzej. Wystudzic, pokroic na kwadraty.
Aby uzyskac prawidlowa dla brownies konsystencje (bardzo miekka i prawie zakalcowata) trzeba bardzo uwazac na czas pieczenia. Im dluzej sie pieka, tym bardziej beda suche, wiec lepiej jest ich nie dopiec niz piec za dlugo.
